Sectorul bugetar a însumat peste 26% din numărul total al locurilor de muncă vacante, cu 6.500 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, 6.100 locuri vacante în administraţia publică şi 2.000 în învăţământ.

Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au înregistrat în tranzacţii imobiliare şi industria extractivă (100 locuri vacante pentru fiecare în parte).

În trimestrul III 2019, rata locurilor de muncă vacante a fost 1,11%, menţinându-se la aceeaşi valoare din trimestrul precedent.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2018, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,19 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 8.700.

Rate relativ mari ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,22%), respectiv în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,95%). Cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a regăsit în alte activităţi de servicii (2,30%).

La polul opus, cea mai mică valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în industria extractivă (0,31%).

"Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scăderi atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au observat în activităţile de hoteluri şi restaurante (-0,49 puncte procentuale, respectiv -1,0 mii locuri vacante), urmate de administraţia publică (-0,26 puncte procentuale, respectiv -0,8 mii locuri vacante). La polul opus, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,57 puncte procentuale), respectiv în tranzacţii imobiliare (+0,40 puncte procentuale)", se precizează în comunicatul INS.

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri s-au înregistrat în învăţământ (+700 locuri vacante) şi distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+500 locuri vacante).

În trimestrul III 2019, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât din punct de vedere al ratei, cât şi al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,32%, respectiv 14.200 locuri vacante).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au înregistrat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,55%, respectiv 100 locuri vacante).