Negritoiu: “Exclud o explozie a tarifelor RCA. Ar putea exista o crestere graduala si diferentiata.” Seful ASF spune ca nu intelege motivele revocarii sale din functie
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, a declarat ca exclude o explozie sau un avans de 20% al tarifelor asigurarilor auto obligatorii RCA, dar ca este posibila o crestere graduala si diferentiata a tarifelor, dupa expirarea perioadei de plafonare, scrie News.ro.
Transportatorii au cerut recent prelungirea perioadei de plafonare a tarifelor RCA dupa data de 18 mai, in conditiile in care o noua lege RCA nu este inca in vigoare si exista pericolul ca preturile sa creasca puternic in viitorul apropiat. Negritoiu exclude insa o explozie a preturilor, dar recunoaste ca ar putea exista o crestere graduala a tarifelor.
”Nu exclud o crestere graduala si diferentiata in regimul de tarife maximale. Eu exclud o crestere exploziva sau de circa 20%. Cred ca media va ramane tot acolo sau va exista o evolutie foarte marginala”, a declarat Negritoiu. Negritoiu a prezentat, in cadrul conferinte, evolutia pietei RCA in primul trimestru al acestui an.
Cu acest prilej a fost prezentat si raportul integrat privind evolutia pietelor financiare non-bancare in anul 2016.
”Piata politelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfarsitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut, 1,07 miliarde lei”, se arata in raport.
In primele trei luni, pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 3%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, atingand valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizata a fost de 533 lei, in timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei, potrivit datelor ASF.
”Numarul contractelor anuale a ajuns, in primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unitati, fata de 1,44 milioane in trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentata de politele cu o valabilitate de 6 luni. Totodata, analiza datelor preliminare raportate de societatile de asigurare releva faptul ca ponderea politelor cu durata pe o luna a crescut de la 6,46% la 14,37%”, se arata in raport.
Totodata, dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale, in primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pentru pagube materiale a scazut cu 3%. De asemenea, rata combinata a scazut pentru prima data sub pragul de 100%, ajungand la 97%, in scadere de la 106%, nivel consemnat in primele trei luni ale anului 2016.
In acelasi timp, se observa o concentrare semnificativa la nivelul cotei de piata a asiguratorilor din top, astfel incat primele doua societati concentreaza aproape 60% din portofoliul RCA din Romania. Astfel, liderul pietei, City Insurance, detine 31,6% din piata, iar Euroins detine 27,7%. Asirom, care era liderul pietei dupa primul semestru al anului trecut, este pe locul al treilea, cu o cota de piata de 10,2%. Allianz-Tiriac, care avea cea mai mare cota de piata la finalul anului trecut, se afla pe pozitia 4, cu 8,5%.
Si premierul Sorin Grindeanu a declarat ca nu exista riscul cresterii majore a preturilor RCA in viitorul apropiat, urmand ca problema sa fie transata de catre Parlament in perioada urmatoare.
”Am avut discutii, si eu si colegii mei de Cabinet, fie ca vorbim de ministrul Finantelor, de ministrul Transporturilor si de alti colegi cu cei din Parlament - cei din comisiile de buget/finante si de la Camera si de la Senat - cu transportatorii au avut loc mai multe randuri de discutii pentru a-i consulta pe aceasta problema. De asemenea, cu ASF. Concluzia este ca, in perioada urmatoare, in Parlament fiind un proiect de lege (...) o sa asteptam ca Parlamentul sa ia o decizie din acest punct de vedere”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.
Negritoiu: Nu inteleg motivele revocarii. Orice hotarare se va lua este ilegala si contestabila
Per de alta parte, Misu Negritoiu, a declarat ca nu intelege motivele pentru care se doreste revocarea sa din functie, iar o decizie in acest sens ” este ilegala si contestabila”, el preferand sa iasa ”scos de politicieni, decat de DNA”.
Deputatii si senatorii reuniti in sedinta de plen comun nu au reusit marti, din cauza lipsei de cvorum, sa se pronunte in privinta revocarii lui Misu Negritoiu din functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara. Cel mai probabil, revocarea lui Negritoiu ar urma sa fie pusa pe ordinea de zi a sedintei plenului comun de joi.
Vicepresedintele Senatului Claudiu Manda a anuntat, la finalul sedintei de marti a Birourilor Permanente reunite, ca plenul reunit al Parlamentului il va revoca, marti, pe Misu Negritoiu din functia de presedinte al ASF.
“Nici astazi nu inteleg si nu s-au adus la cunostiinta motivele revocarii. Nu am avut nicio discutie cu nicio comisie, cu niciun presedinte de camera si nu mi s-a spus ce mi se reproseaza(...) Orice hotarare se va lua este ilegala si contestabila. O sa actionez pe orice cai de cuviinta pentru ca o aseamenea hotarare este ilegala”, a declarat Negritoiu miercuri.
Intrebat ce va face daca se va da un vot favorabil, presedintele ASF a spus ca nu pleaca. “Nu cred ca se va da un vot favorabil. Politicul crede ca poate sa faca orice, dar nu este asa”, a completat Negritoiu.
“Cred ca au o problema cu cine sa-mi ia locul. Eu am sentimentul ca mi-am indeplinit misiunea. Eu am venit cu o misiune clara, cu sprijin politic clar. (...) Prefer sa ies scos de politicieni, decat sa ies scos de DNA. Asa ma duc linistit pentru ca mi-am facut treaba”, a completat presedintele ASF.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, in 27 aprilie, ca s-a inteles cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, asupra faptului ca Misu Negritoiu trebuie demis cat mai repede de la conducerea ASF, deoarece aceasta este o institutie importanta care nu trebuie sa functioneze ca si cum ar fi „mosia” unuia sau unora.
Misu Negritoiu a ajuns presedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv in Parlament numirea sa. Negritoiu a venit la conducerea ASF in locul lui Dan Radu Rusanu, care si-a dat demisia de la sefia autoritatii din arestul politiei, in martie 2014, in conditiile in care era arestat pentru 30 de zile in dosarul Carpatica - ASF.
In perioada mai 1997 – aprilie 2014, Negritoiu a lucrat in cadrul ING Romania, potrivit profilului de LinkedIn. In perioada 2010-2012, el a ocupat functia de director general al bancii, iar intre septembrie 2012 si aprilie 2014, a fost presedintele ING Bank Romania.
Pe acelasi subiect: