Potrivit Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR), cea mai mare problema a pietei asigurarilor este in prezent plafonarea tarifelor RCA, care expira in luna mai.

Cu toate acestea, unii asiguratori ar putea majora tarifele inca din martie, daca Legea asigurarilor va trece de Parlament, a declarat presedintele PRBAR, Viorel Vasile.

”In acest moment cea mai mare problema este plafonarea tarifelor RCA, pentru ca practic se vinde in pierdere. Propunerea noastra este sa reusim sa trecem legea in Parlament in cursul lunii martie si, trecand Legea asigurarilor, se abroga ordonanta de plafonare a tarifelor, iar apoi se revine la o economie de piata normala”, a spus Vasile, citat de News.ro.

Daca noua lege nu este adoptata in Parlament, inghetarea tarifelor RCA se incheie pe 18 mai.

”Fiecare asigurator isi va reface preturile. Dar in acea lege va aparea un benchmark, un tarif de referinta. Atunci consumatorul va fi mai atent cand va cumpara o polita de asiguarare pentru ca va urmari tariful de referinta”, a spus presedintele PRBAR.

Intrebat daca asiguratorul isi poate stabili un pret mai mare, el a raspuns: ”Cu siguranta”.

”Nu poate impiedica asiguratorul sa faca ce pret vrea el, ce pret crede el de cuviinta, sa se indestuleze din prime. Dar avand in vedere aparitia acestui benchmark, eu sunt convins ca vor fi asiguratori care vor urma tariful de referinta stabilt de ASF”, a afirmat Vasile.

Guvernul a aprobat, in noiembrie, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanta de Urgenta care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF. Comisia Europeana a criticat inghetarea tarifelor RCA, deoarece masura distorsioneaza functionarea pietei.

Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decat in anul anterior, in contextul cresterii primei medii.

Noul patronat are zece membri, fosti membri ai UNSICAR, care acopera circa 25% din piata, evaluata anul trecut la 1,8 miliarde euro.