Scumpirea vine dupa ce regulile de pe piata s-au inasprit pentru a evita blocajele la decontarea daunelor. Tarifele pentru asigurarile RCA s-au majorat, in cazul tinerilor, la sase dintre cele 9 companii care emit astfel de polite.

Pentru un sofer in varsta de 28 de ani care locuieste in Bucuresti si conduce o masina de 1.500 de centimetri cubi, asigurarea s-a scumpit din luna februarie pana in august cu pana la 60%. Sunt insa companii care au ieftinit cu 40% aceeasi polita obligatorie de raspundere civila auto.

Pe langa grupa de varsta 18-30 de ani pe care asiguratorii o considera cea mai riscanta, in calculul primei atarna greu si vechimea masinii. Istoricul curat la capitolul accidente provocate, nu a ajutat-o deloc pe aceasta domnisoara, a carei polita s-a dublat.

"Foarte scump. La 26 de ani, masina din 2001, 12 milioane am dat, fata de 6 cat era" si "E prima data cand imi pare rau ca nu am 30 de ani. Da, e mai scump intr-adevar!", spun doua tinere.

Scumpirea RCA-ului afecteaza peste 500 de mii de soferi. "Avand in vedere ca am pana in 30 de ani, cam cu 30%. Ma ghidez si eu dupa cel mai ieftin pret, cam 650 de lei pe 6 luni si pe un an de zile e 1100 de lei. nu am nicio dauna, nimic, si permisul de 8 ani de zile si tot nu ma incadrez. da, e trist!", spune un tanar.

"Acum asistam la situatii in care companiile cu preturi mici de obicei au chiar preturi mai mari ca ale companiilor care aveau preturi mari de obicei, pentru anumite segmente. Un semn clar spre normalizarea pietei", explica Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR

Brokerii remarca anul acesta, pentru prima data in ultimii 7 ani, o scadere la vanzarea politelor foarte ieftine. Pe de alta parte companii care pana acum nu isi doreau asigurari RCA in portofoliu si practicau preturi foarte mari, incep sa scada tarifele.

"Au inceput sa-si calculeze daunele mai mult prin metode actuariale si mai putin pe criterii comerciale", mai spune Bogdan Andriescu.

Cu alte cuvinte, pana acum preturile erau mici pentru a atrage clientii, dar nu se sustineau si la decontarea daunelor. Daca politele , pana acum ieftine, se scumpesc, brokerii sustin ca acele societati ar putea disparea de pe piata. Cand preturile sunt la fel de mari, clientii ar alege o companie serioasa in dauna uneia cu multe reclamatii.