Scandalul Omniasig: Persoanele care au incheiat polite obligatorii de locuinte prin aceasta companie le pot verifica valabilitatea pe site-ul PAID
Proprietarii care detin o polita de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD), emisa prin Omniasig, pot verifica electronic valabilitatea acesteia pe pagina web a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a anuntat asiguratorul.
Pentru a verifica valabilitatea politelor PAD emise prin Omniasig, asiguratii trebuie sa introduca seria si numarul politei, codul numeric personal (CNP) si numarul de identificare al asiguratului.
"Mentionam ca Omniasig a inceput sa emita polite PAD din 29 august 2013 si, pana la 15 aprilie 2014, aceasta societate a emis 66.896 asigurari obligatorii de locuinta, din care polite PAD de tip A (prima obligatorie de 20 euro) - 64.197 si polite PAD de tip B (prima obligatorie de 10 euro) - 2.620", se arata intr-un comunicat al PAID remis presei.
In august 2013, Omniasig a incheiat un protocol cu PAID pentru distribuirea politei de asigurare obligatorie a locuintei (PAD), ca urmare a modificarii legislatiei privind asigurare obligatorie a locuintelor din 17 iulie 2013.
Procurorii si politistii au facut, miercuri, 49 de perchezitii la sedii centrale si la sucursale ale Omniasig din Bucuresti si din toate judetele, intr-un dosar in care a fost inceputa urmarirea penala pentru abuz in serviciu si fals intelectual.
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a aratat joi, intr-un comunicat de presa, ca in aceasta cauza au fost audiate mai multe persoane, iar in urma efectuarii perchezitiilor au fost identificate si ridicate mai multe inscrisuri, care urmeaza sa fie analizate in cadrul probatoriului administrat.
Potrivit sursei citate, din probatoriul administrat pana la acest moment a rezultat ca, in exercitarea atributiilor de serviciu, mai multi angajati ai firmei de asigurare au incheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuintelor, cu incalcarea dispozitiilor legale in materie.
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a fost infiintata in septembrie 2009 si are un capital social de 19,34 milioane de lei. Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Gothaer Romania, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni. Primele polite PAD au fost emise de PAID in iulie 2010.
Potrivit legislatiei, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD - polita de asigurare obligatorie emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor) in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.
Proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.
Totodata, societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale pot incheia, pentru aceste categorii de riscuri, asigurari facultative ale locuintelor numai pentru partea din suma asigurata ce excede suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).
Pretul politei PAD, care in prezent se ridica la 10 euro (locuinte tip B), respectiv 20 euro (locuinte tip A), in functie de suma asigurata (10.000 sau 20.000 de euro), este stabilit prin Ordin al presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Anul trecut, portofoliul PAID a crescut cu 120%, la peste 727.000 de contracte, iar la finele lunii aprilie societatea avea 1,16 milioane de polite.
Pe acelasi subiect: