Romanii au inceput sa-si asigure locuintele, de teama cutremurelor si a inundatiilor. Portofoliul PAID, societatea care emite politele obligatorii, s-a dublat in ultimul an
Inundatii. Foto: Mediafax
Societatea care emite asigurarile obligatorii pentru locuinte, PAID, a incheiat anul trecut cu un portofoliu de 1,49 milioane de polite, dublu fata de 2013, dar in scadere de la un maxim de 1,57 milioane atins la inceputul lunii septembrie, potrivit datelor disponibile pe pagina web a companiei.
Datele arata ca ponderea politelor de 20 euro (tip A) se situeaza la 91,2%, iar diferenta revine celor care costa 10 euro (tip B). Astfel, subscrierile PAID au totalizat 28,5 milioane de euro in 2014, din care 27,2 milioane de euro din vanzarea de polite tip A.
Politele tip A acopera daunele produse de inundatii, alunecari de teren si cutremur in limita a 20.000 de euro pentru locuinte cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
In cazul politelor tip B, suma asigurata se ridica la 10.000 euro si se refera la locuintele cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
PAID a fost infiintata in septembrie 2009. Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Gothaer Romania, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni.
Primele polite emise de PAID, cunoscute si sub denumirea PAD, au fost emise in iulie 2010. In 2013, primele subscrise pentru asigurarile obligatorii de locuinte au crescut cu 149%, la 60,25 milioane de lei, de la 24,2 milioane de lei in urma cu un an, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Potrivit legii, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia polite PAD, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor) in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.
Proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.
Pe acelasi subiect: