Romania, a treia cea mai riscanta tara din Europa din punct de vedere seismic, are sub 20% din locuinte asigurate. La 50.000 de case distruse, asiguratorii ar ramane fara bani
Asigurarea obligatorie la cutremur, inundatie sau alunecare de teren ar trebui sa fie mai scumpa sau proprietarii sa suporte o parte din pagube. Asta spune diretectorul Polului pentru Asigurari impotriva Dezastrelor, care a trimis catre Autoritatea de Supraveghere Financiara o lista cu 10 propuneri de modificare a legii.
Asiguratorii mai cer sa fie fotografiata locuinta care este asigurata, in momentul semnarii contractului, dar si sa nu mai fie date despagubiri pentru cutremurele mai mici de 5 pe scara Richter. Seismologii ii contrazic si spun ca si un cutremur de 3 poate fi devastator pentru o locuinta.
Romania este a treia cea mai riscanta tara din Europa, dupa Italia si Grecia la capitolul cutremure, inundatii si alunecari de teren.
Desi harta distrugerilor posibile la un cutremur ca cel din 1977 arata clar ca cele mai afectate zone ar fi Vrancea, Braila, Buzau si Galati cu judetele vecine, tot aici sunt si cei mai putini romani care si-au facut pana acum asigurare. Cu exceptia Capitalei, unde 350.000 de oameni au aceasta polita.
"Ne dorim sa crestem prima pentru asigurarea de locuinta sau sa fie introdusa o franșiza. Am trimis calculele actuariale catre ASF. Cerem cresterea primei pentru a ne permite un program de reasigurare mai mare", explica Nicoleta Radu Neacsu, director general PAID.
Statistic vorbind, dintre cele 1,5 milioane de case si apartamente asigurate, un cutremur ca cel din ‘77 ar darama sau afecta 22.000, potrivit asiguratorilor. Daca realitatea ar bate statistica, si ar fi, sa zicem 50.000 de daune mari, cei de la PAID nu ar avea destui bani ca sa le acopere.
Asigurarea doar pentru cutremurele cu magnitudine peste 5 pe scara Richter nu este insa o propunere realista, sustin seismologii. Ar fi insa posibila despagubiurea pentru intensitati mai mari de V pe scara Mercalli. Insa aici avem o problema: intensitatea instrumentala nu poate fi calculata rapid la nivelul unui oras de exemplu.
La Institutul de la Magurele seismologii aduna date in timp real de la 120 de staii raspandite in toata tara. Daca numarul acestora ar fi macar de 320, cate una in fiecare oras, acuratetea datelor ar fi mult mai mare.
Investitia ar fi de peste 2 milioane de euro, dar ar permite evaluarea pagubelor posibile mult mai repede, spun specialistii. Turcia are 600 de seismografe, Italia 1.200 si Iran 4.000.
O alta modificare ar fi introducerea la despagubiri a instalatiilor locuintei. In schimb asiguratorii nu mai vor sa plateasca pentru inundatiile produse cand ploaia intra pe geamul sau usa lasate deschise, ori in cazul colibelor, bordeielor, corturilor sau a caselor fara usi si ferestre.
In total, s-au asigurat pana acum doar 19% din cele 8,4 milioane de locuinte de la noi.
Pe acelasi subiect: