"Imi pare rau ca s-a ajuns aici, eu plec trist ca n-am terminat ce am inceput. Trag un semnal de alarma ca ne distrugem ce avem fara sa fim siguri ca vom avea ceva mai bun", a spus Arafat.

La ora 8 dimineata, demisia lui Raed Arafat era deja pe masa lui Ladislau Ritli. La ora 14 ministrul, anunta ca nu l-a convins pe subsecretarul de stat sa se razgandeasca.

In acest moment, serviciul de urgente majore e asigurat de doua entitati integrate: SMURD si ambulanta publica. SMURD are astazi 200 de echipaje - unele care asigura prim ajutor cu paramedic, altele cu ajutor calificat si capacitati de terapie intensiva.    

Apelul catre 112 te trimite la un dispecerat unic, aflat sub tutela Ministerului Administratiei si Internelor. De aici se coordoneaza resursele SMURD, ambulanta, politia si pompierii. Aici cererile sunt triate in decurs de cateva secunde. Dispecerul stie exact ce dotari si ce specialisti sunt in momentul X pe fiecare masina. In functie de nevoile cazului, sunt mobilizate echipaje de la SMURD, de la ambulanta ori din ambele parti.

In scenariul liberalizarii pietei, statul va organiza licitatii, ca sa aleaga, in fiecare judet, pe cine plateste, de la buget, pentru a rezolva urgentele. In competitie vor intra, cu drepturi egale, SMURD-ul si ambulantele publice, dar si toate firmele private interesate. Castiga cei care promit, prin contract, ca vor salva oameni la cel mai mic pret. Si e posibil sa avem, la final, in acelasi judet, 2-3 firme castigatoare, fiecare cu cate 2-3 masini. In continuare, pacientul nu va plati bani din buzunar, ci interventia va fi acoperita de stat. Se va cauta, in fiecare caz punctal, cea mai buna varianta de proximitate si dotare a masinii de ambulanta.

Aceasta varianta e sustinuta de ministrul sanatatii care l-a numit pe doctorul Tudor Ciuhodaru consilier onorific. El insusi sustinator al noii legi.

''Am vazut astazi ce coleg o sa fie consilier. Dupa ce s-a distrus SMURD-ul Iasi cu ajutorul lui, stau si ma gandesc oare ce o sa fie aici", a spus Arafat.

''Nu e adevarat, ar fi cazul sa nu ne mai inflamam, eu intotdeauna am sustinut SMURD-ul din Iasi", a replicat Ciuhodaru.

Traian Basescu nu a comentat astazi demisia lui Raed Arafat. In urma cu 3 saptamani, presedintele l-a catalogat insa pe Raed Arafat drept cel mai mare dusman al sanatatii private. Traian Basescu este el insusi un sustinator al introducerii concurentei private in medicina de urgenta.
 

De unde a pornit scandalul

In cativa ani, doar ambulantele private vor raspunde la apelurile de urgenta, dupa ce vor primi finantare de la bugetul de stat, iar Ambulanta si SMURD ar putea sa dispara. Avertismentul a fost lansat de secretarul de stat Raed Arafat, care contesta forma actuala a noii legi a sanatatii, aflata in dezbatere publica.

Liberalizarea pietei urgentelor va insemna, sustine Arafat, distrugerea medicinei de urgenta.

"Spiritele s-au inflamat prea mult, pentru o propunere", raspunde ministrul sanatatii.

Medicii de pe ambulante s-au suparat cand au citit in proiectul legii ca urgentele pe care doar ei le pot asigura ar putea trece acum si in grija intreprinzatorilor din sistemul privat. Si pana acum, acestia aveau acces la bani publici pentru consultatii de urgenta si pentru a transporta pacientii care nu sunt in stare critica. Liberalizarea serviciului va insemna insa ca pentru aceeasi bani se vor lupta mai multi operatori. Forma cu care Raed Arafat nu e de acord.
 
"O sa vorbim de un sistem comercial care se bate pe bani, se bate pe a ocupa piata si atunci e clar ca s-ar putea sa pierdem incluisv sinergismul care e acum", a spus Arafat.

Medicul Raed Arafat spune ca exista si pericolul ca la un accident sa vina ambulante si de la stat, dar si private, cu dotari total diferite.

"Normal ca in astfel de situatii s-ar putea sa iti vina 3-4 masini pentru un accident, sa aiba alt tip de defibrilator, alt oxigen", a mai declarat Raed Arafat.

In plus, companiile private pot investi sau angaja cat si cum vor, ceea ce va conduce la o concurenta neloiala, spun si ceilalti contestatari ai proiectului.

"Pentru noi, serviciul de ambulanta, estimand pe o perioada de cel mult 2 ani, va insemna distrugerea sistemului public", a spus la randul ei Alice Grasu, medic coordonator Serviciul de Ambulanta Bucuresti.

Ministrul sanatatii tine mult la implicarea privatilor. Dupa modelul olandez, Ladislau Ritli spera ca si la noi se vor mobiliza firme cu puterea financiara care sa cumpere salvari noi si sa amenajeze camere de garda. Insa Olanda este singurul stat european unde sistemul urgentelor functioneaza in parteneriat cu privatii. Oricum, ministrul a sugerat ca propunerea sa nu este batuta in cuie.

Saptamana viitoare, legea va fi discutata si in coalitia de guvernare. Politicienii vor stabili daca Guvernul isi va angaja raspunderea sau actul normativ va fi dezbatut de Parlament.