Proiectul prevede ca fiecare roman care isi plateste asigurarea de sanatate sa isi aleaga o societate privata. Banii vor fi colectati tot de stat, prin actuala Casa de Asigurari de Sanatate, care insa ii va transfera catre cei indicati de noi.

Astfel, cetateanul va fi clientul unei companii particulare care va face contracte cu institutiile medicale si ii va deconta procedurile

"Pacientii vor avea acces la reteaua asiguratorului, totul va fi foarte bine centralizat, pus la punct, cu programari, cu regim de urgente, de ambulanta, programari pentru serviciile medicale de care pacientii au nevoie. Ne asteptam sa fie gestionati banii mai bine, mie mi-e foarte greu sa imi dau seama pe ce s-au dus toate sumele care s-au incasat de-a lungul anilor in acest sistem de stat de asigurari de sanatate", a declarat Violeta Ciurel, presedintele unei societati de asigurari de viata.

Cristian Vladescu, presedintele Comisiei Prezidentiale care se ocupa de aceste schimbari, spune ca "trebuie spart monopolul statului in administrarea banilor pentru ca sunt folositi ineficient. In sanatate, cheltuielile au crescut de zece ori din 1999, fara ca asta sa se vada in servicii mai bune pentru pacienti".

"Aceasta propunere soc de spargere a Casei, dupa modelul olandez, la o prima vedere poate crea o incertitudine totala in sistem", a declarat Sorin Pislaru, redactor sef al Ziarului Financiar.

Teoretic acest proiect de reforma a sanatatii ar putea fi gata pana la sfarsitul lunii.