Presedintele ASF, rapus de scandalul RCA. Negritoiu ar putea pleca, saptamana viitoare, de la sefia institutiei, cu salarii compensatorii de peste 100.000 euro
Parlamentarii din comisiile de specialitate reunite au votat, luni, demararea procedurii de revocare din functie a presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, care s-ar putea finaliza saptamana viitoare.
"Dupa acest vot, cele patru comisii fac raport comun, se inainteaza catre birourile permanente si urmeaza convocarea unei sedinte comune, in plen, a Camerei Deputatilor si Senatului, probabil saptamana viitoare. Acesta este primul pas in demararea procedurii de revocare a presedintelui ASF", a declarat presedintele Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, Mihai Tudose, potrivit Agerpres.
In ceea ce priveste salariile compensatorii pe care presedintele ASF ar urma sa le incaseze, in cazul revocarii, Mihai Tudose a spus ca este posibil ca acest lucru sa nu se intample.
"Eu, din cate stiu, functioneaza inca acea impozitare cu 85% in domeniu. Si chiar daca le-ar lua, este un drept pe care cel in cauza il primeste daca este dat afara din motive neimputabile lui. Noi tocmai propunem eliberarea din functie din motive imputabile lui. Prostul management este un motiv imputabil. Si, atunci, s-ar putea sa nu le primeasca", a explicat Tudose.
Deputatul Andreea Paul a declarat, in cadrul sedintei comisiilor reunite, ca, potrivit Contractului Colectiv de Munca din ASF, un angajat disponibilizat incaseaza opt salarii compensatorii. Potrivit acesteia, presedintele ASF are un salariu de 13.000 de euro lunar, iar cele opt salarii compensatorii ar insuma 104.000 euro.
Misu Negritoiu nu s-a prezentat la audierile din cadrul comisiilor, unde a fost convocat, insa a trimis o scrisoare prin care sustine ca revocarea sa este ilegala. Potrivit lui Mihai Tudose, presedintele ASF a cerut amanarea audierii, pentru a pregati raspunsurile solicitate de parlamentari.
"In scrisoarea sa, domnul Negritoiu pleaca de la premisa ca noi avem ceva cu ASF, nu cu domnia sa, si ca ceea ce facem noi constituie un atac la adresa unei institutii. Mai mult, ne explica foarte clar, citez: "revocarea unui membru din conducerea ASF nu este legal posibila, atata timp cat acesta continua sa intruneasca conditiile care au stat la baza numiri sale, orice hotarare in sens contrar fiind abuziva, facuta in frauda legii si, deci, lovita de nulitate", a citit Tudose din scrisoarea presedintelui ASF.
Mai mult, potrivit lui Tudose, presedintele ASF sustine in scrisoarea sa ca orice demers in sensul demiterii unui membru al conducerii ASF este abuziva, iar actul respectiv este lovit de nulitate.
Patronatele transportatotilor au protestat de mai multe ori in acest an, reclamand cresteri de preturi la RCA si de peste 200%, majorari imputate sefului ASF, caruia i-au cerut demisia. In acest context, Negritoiu declara, recent, ca in prezent, tema principala pe domeniul asigurarilor o reprezinta polita obligatorie auto (RCA), un "tsunami" ce poate fi rezolvat atat in beneficiul consumatorului, cat si al asiguratorului.
"Ne confruntam cu acest tsunami al RCA si speram sa trecem peste acesta in beneficiul consumatorului si asiguratorului. Stiti foarte bine ca, in 2015, Comisia Europeana a facut acest exercitiu BSR (analiza Bilantului si Testul de Stres, n.r.) pe care practic l-am inventat noi, ca tara si care vizeaza piata activelor. Pana la urma este vorba despre inovare si progres si nu totdeauna acest demersuri sunt apreciate. Mai avem in continuare lucruri de facut. Romania are o problema cu activele si cu Solvency II, in domeniul asigurarilor generale", a spus Misu Negritoiu, citat de Agerpres.
Seful ASF le-a raspuns si celor care ii cer demisia, in urma scandalului legat de politele RCA, sustinand ca desi are o cariera lunga in domeniul financiar, nu se va retrage inca.
"Am o cariera foarte lunga in serviciile financiare. Unii spun ca e o cariera prea lunga si chiar mi s-a cerut sa ma retrag, dar nu voi face asta. Am primit doua propuneri, una de la ING, pe care nu am putut-o accepta, iar a doua la ASF, pe care am acceptat-o ca pe o provocare. M-am alaturat acestui fenomen de reconstructie al domeniului asigurarilor si suntem aproape de final cu acest demers. Planurile de viitor sunt in asteptare, la momentul actual", a spus Negritoiu.
Anterior, Misu Negritoiu declarase ca, cel mai probabil, tarifele RCA vor creste din nou, in pofida plafonarii agreate in urma protestelor transportatotilor. Potrivit sefului ASF, tarifele trebuie sa acopere toate costurile. "Tinta de tarif RCA calculata initial in prezenta asociatiilor transportatorilor va fi modificata. Cea mai importanta influenta va veni dinspre reevaluarea cheltuielilor administrative suportate de firmele de asigurare, care merg spre 40%", a anuntat Misu Negritoiu.
Dupa ce, in 14 septembrie, la Guvern, s-a agreat in principiu tariful de putin peste 6.000 de lei pentru autovehiculele peste 16 tone, ulterior ASF a anuntat ca tariful va ajunge la 7.500 de lei, plus 15%. Acum, se pare ca preturile vor creste probabil cu 25%, ceea ce inseamna un tarif de peste 10.000 de lei.
Pe acelasi subiect: