Sistemul sanitar de stat se va deschide din 2012 si pentru asiguratorii privati. Contributiile fiecarui salariat vor fi dirijate in continuare de actuala Casa Nationala de Asigurari (CN), dar banii vor fi redistribuiti catre companiile particulare care urmeaza sa intre in joc. Pentru a fi acceptate in sistem, acestea trebuie sa aiba un milion de clienti si incasari de peste 500 de milioane de euro.

"Numarul nu este foartre extins de asiguratori. Deci se discuta undeva intre 6 si 10 asiguratori care ar indeplini conditiile", spune Teodor Alexandrescu, directorul general al unei companii de asigurari de sanatate.

Cei 10,7% colectati din salariul fiecarui angajat vor acoperi doar un pachet de servicii medicale de baza care nu a fost inca definit.

In fata acestei liste de servicii toti pacientii sunt egali, desi contributiile lor difera. Practic cine are salariul de 1.000 lei  plateste 100 la sanatate, iar cine are 10.000 de lei, da 1.000 de lei lunar pentru CASS.

Tot ce depaseste pachetul de baza, se achita suplimentar. Sau omul  apeleaza la o asigurare voluntara complementara prevazuta de lege care ar urma sa acopere o lista mai mare de servicii.

Aceasta polita este deductibila de la impozite, indiferent daca e platita integral de salariat sau angajator. Cine nu va fi multumit de oferta casei o poate schimba dupa un an.

Ramane de vazut si cum isi vor alege romanii Casa de Asigurari de Sanatate. 

Important este ca in contractul cu aceste case private vor figura toti furnizorii de servicii medicale, indiferent ca vorbim despre spitale, cabinete medicale sau doctori. Noua lege a sanatatii a fost dezbatuta pe larg  la conferinta ''Mediafax Talks''.