"In urma prognozelor meteo recente, care anuntau la un moment dat ca se asteapta o incalzire a vremii urmata de o topire brusca a zapezii, PAID a realizat cateva estimari cu privire la daunele ce ar putea sa apara, prin modelarea actualului portofoliu de polite PAD la riscul de inundatii. Portofoliul a fost structurat pe zona urbana si pe cea rurala, si pe politele incheiate pentru locuinte de tip A si de tip B", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea, intr-o conferinta. 

Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, locuinta de tip A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Tipul B de locuinta este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic. 

PAID a realizat scenarii separat pentru judetele din sud-estul tarii, cu expunere majora la riscul de inundatii ca urmare a topirii zapezii, si restul judetelor. 

Zona 1 - 13 judete cu expunere mare la riscul de inundatii: Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si Vrancea

"Pentru zona rurala din aceste judete, pentru locuinte de tip A, PAID a estimat o incidenta de aparitie a daunelor de 5%. A rezultat astfel un numar total de 695 de daune posibil a se produce, a caror valoare totala a fost estimata la 2,43 milioane de lei. Pentru locuintele de tip B, PAID a luat in calcul o incidenta a daunei de 15%. A rezultat astfel un numar de 17.032 de daune posibile, a caror valoare s-ar putea ridica la 59,61 milioane de lei", a spus Bulugea. 

In aceleasi 13 judete cu risc ridicat in ceea ce priveste inundatiile, dar pe zona urbana, modelarea riscului a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 3%. Calculele Pool-ului au aratat ca s-ar putea produce 1.223 de daune la locuinte de tip A din mediul urban, a caror valoare s-ar putea apropia de 4,3 milioane de lei. Pentru locuintele de tip B, modelarea riscului de inundatii arata ca s-ar putea produce 1.586 de daune, adica o incidenta de 5%, cu o valoare estimata de 5,55 milioane de lei. 

"Pentru restul judetelor Romaniei, PAID a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 5% atat pentru locuintele de tip A, cat si pentru cele de tip B din zona rurala si una de 3% pentru locuintele situate in zona urbana. Pentru mediul rural se estimeaza aproximativ 7.900 de daune posibile, cu o valoare probabila de 27,5 milioane de lei. Pentru mediul urban, se estimeaza 4.400 de daune posibile, in suma de peste 15 milioane lei", a afirmat Bulugea.  

Legislatia impune proprietarilor de imobile incheierea unei polite de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an.  Valoarea asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii, emisa de PAID, fie printr-una facultativa, incheiata cu o societate autorizata, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.  In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate. 

Afla mai multe informatii pe www.mediafax.ro

Citeste si:

Cum aduni 60 milioane de utilizatori fara sa te promovezi pe retelele de socializare. Pagina web de 200 milioane de dolari

Benzina si motorina s-au scumpit. Nou record absolut