Prin urmare, în cazul în care asiguraţii au înregistrat daune ale locuinţei ca urmare a unui cutremur, nu vor mai trebui să solicite personal de la INCDFP documentul de confirmare a evenimentului ce trebuie inclus în dosarul de daună.

Până la începutul acestui an, asiguratul era obligat să solicite în scris, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, o adresă în care reprezentanţii INCDFP menţionau intensitatea macroseismică resimţită în localitatea în care este amplasat imobilul asigurat. Acest document trebuia inclus în dosarul de daună transmis către PAID România.

În cadrul noii colaborări dintre cele două entităţi, PAID România va primi, din partea INCDFP, o informare lunară privind activitatea seismică de pe teritoriul ţării, precum şi o informare de fiecare dată când se înregistrează un eveniment seismic care depăşeşte magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter. Aceste informaţii sunt furnizate pe baza datelor preluate din punctele de colectare a informaţiilor ale INCDFP.

Informările transmise de INCDFP constituie baza pentru confirmarea evenimentului în cazul dosarelor de daună depuse de asiguraţii ale căror locuinţe au fost afectate de un seism. Proprietarii de locuinţă sunt astfel scutiţi de un drum şi de o procedură birocratică în plus în cazul întocmirii unui dosar de daună.