Asta dupa ce au organizat luna trecuta cel mai amplu exercitiu in cazul producerii unui seism.Comunicarea este minunata, dar lipseste cu desavarsire. Dispeceratul central nu are o baza de date functionala, transmiterea mesajelor s-ar face pe fax sau telefon, legaturi telefonice care insa ar fi blocate in acele momente. Ne lipsesc echipamente, iar unele spitale nu stiu sa aplice corect "Planul Alb". Autoritatile au deja un program prin care vor sa remedieze problemele.

Cea mai mare simulare de cutremur, care a avut loc la inceputul lui noiembrie, a aratat ca responsabilii nu pot sa comunice, pentru ca nu au aparatura necesara. Ori comunicarea este vitala, daca un seism cu magnitudinea 7 pe scara Richter loveste Romania. Autoritatile trebuie sa decida urgent unde se trimit echipele de interventie si ambulantele sau ce spitale pot primi raniti.

Raed Arafat, secretar de stat MAI: "A fost constata aceleasi probleme ca la Colectiv... De aceea se asteapta functionarea dispeceratului integrat."

Raportul final al simularii din noiembrie a aratat ca SMURD-ul si serviciile de ambulanta nu comunica eficient si nu pot fi anuntate echipajele din teren pentru ca nici macar dispeceratul central nu are date ca sa poata reactiona rapid. Iar mijloacele de comunicare folosite pot fi blocate sau avariate in acele momente.

Probleme sunt si la spitale. Unii angajati nu stiu ce presupune declansarea Planului alb de interventie, iar altii nu au stiut de simulare, pentru ca faxul cu anuntul trimis de Ministerul de Interne nu a fost citit de nimeni.

Pentru dotarea salvatorilor, autoritatile au cumparat zece containere cu echipamente de salvare in caz de cutremur, numite "containere multi-risc".

Un asemenea container cantareste aproximativ 8 tone cu tot ce este in el si a costat peste un milion de lei.

Primele zece au fost impartite in Bucuresti, Bacau, Bihor, Cluj, Calarasi, Constanta, Dolj, Mures si Timis. Sunt insa mari si grele, asa ca este dificil sa fie transportate intr-o zona plina cu daramaturi.

Capitan Adrian Dinu, comandantul detasamentului special de salvatori ISU Bucuresti-Ilfov: "Cutiile pe care le are acest container le putem scoate si transporta cu alte autospeciale. In acest proiect european, pana la jumatatea anului viitor, vom primi si capul tractor."

Noile aparatele sunt extrem de utile, spun pompierii. De exemplu, o presa din trusa poate sa sfarame cu usurinta o grinda din beton. O alta noutate este si echipamentul de detectie a victimelor sub daramaturi.

Pompierii vor mai primi inca 32 de containere, cu masini care sa le transporte, plus doua autospeciale pentru tratamente hiperbarice si oxigeno-terapie, o macara, o tabara pentru sinistrati si o linie tehnica pentru intretinerea echipamentelor de protectie. Toate au costat peste 150 de milioane de lei.