Actiunile respective nu aduc astfel nimanui niciun castig. Cine vrea sa stie daca are actiuni cotate la Bursa poate afla acest lucru de la Depozitarul Central.

Reporter: Aveti actiuni ?
Femeie: Da, as vrea sa le vand si sa vad ce pret au.
Reporter: Si le aveti de mult ?
Femeie: Demult, dupa Revolutie, de atunci de cand s-au dat. S-au dat un an doi dividende, pe urma n-au mai dat.

La preturile de astazi, un barbat are actiuni de 3500 de lei.

"Aproape 2000 pentru ca au trecut niste ani in care n-am luat dividende, n-am luat nimic, in loc de dividende mi-a trecut in actiuni. Cred ca o sa le vand, pentru ca am nevoie de bani", spune barbatul.

Aproape jumatate din populatia tarii are actiuni, dar cei mai multi dintre romani au uitat de ele.

Silvia Buicanescu, director general Depozitarul Central: "Sunt inregistrate 8,7 milioane conturi, explicatia este simpla, vine de la marea privatizare in masa din anii '90 cand fiecare cetatean adult al Romaniei a primit actiuni la una dintre companiile din Romania. Practic nu stiu ca detin aceste actiuni."

Multe persoane nu s-au interesat niciodata de actiunile lor, asa ca o adevarata avere zace fara niciun folos.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori: "Aceste 4-5 milioane de persoane fara cont bancar, fara informatii, probabil 95% din acesti oameni au uitat ca li s-a dat ceva in trecut, estimarea noastra este ca valoarea actiunilor detinute de aceste 4-5 milioane de persoane este de 350 de milioane de euro."

Cei care vor sa scape de grija actiunilor se pot duce la orice intermediar, adica la un broker.

Alin Brendea, broker: "Acea dovada de detineri de actiuni se poate obtine chiar de la intermediar, adica e de ajuns sa faci o singura vizita intr-un singur loc si poti sa afli toate lucrurile astea si sa si vinzi actiunile daca doresti lucrul acesta."

Comisioanele legate de vanzarea actiunilor costa in jur de 30 de lei. Insa nimeni nu stie cum pot fi gasiti milioanele de mici actionari care au uitat de marea privatizare din anii '90.

Marius Moldovan, presedinte CA Depozitarul Central: "S-au prescris dividendele respective dupa 3 ani, dividendele respective s-au transformat in venituri si au fost redistribuite actionarilor, activi sa le spunem, in urmatorii ani."