Companiile de asigurari implicate in sistemul de asigurare obligatorie ar putea pierde astfel prime de peste 30 mil. euro, ceea ce pune in pericol functionarea sistemului sau poate duce la majorarea tarifelor. Camera Deputatilor, care a avut rol decizional, adoptase luna trecuta un amendament care prevede ca locuintele asigurate individual sa nu mai intre sub incidenta acestei legi.

Votul deputatilor a venit in contextul in care normele aprobate anterior de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ii obligau si pe proprietarii care au deja o asigurare facultativa sa incheie o polita obligatorie, care nu era vazuta ca o supra­asigurare.

Tariful unei polite obligatorii este de 10 sau 20 de euro pe an in functie de materialul de constructie al casei, suma asigurata fiind de 10.000 sau 20.000 de euro. Politele sunt emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), o companie detinuta de 13 asiguratori locali si acopera doar daunele provocate de inundatii, cutremure si alunecari de teren.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar!