"Prima masura pe care KPMG Advisory ar trebui s-o puna in aplicare este stoparea subscrierilor Astra pe segmentul riscurilor catastrofale pana la clarificarea situatiei, urmata de o evaluare a expunerii reale a societatii pe evenimentul numit cutremur. Dupa ce a clarificat situatia, administratorul ar trebui sa ia toate masurile pentru acoperirea acestei expuneri. Daca ar avea loc un cutremur puternic in Romania, situatie intr-adevar foarte grava, atunci se duce pe apa Sambetei tot ce are Astra, se duce si Fondul de garantare al asiguratilor", a spus Constantinescu, citat de Mediafax.

Potrivit datelor asociatiei nationale a asiguratorilor (UNSAR), portofoliul Astra Asigurari pe segmentul asigurarilor de incendiu si calamitati naturale numara 2,03 milioane de polite la finele lunii septembrie 2013.

La nivelul pietei, segmentul asigurarilor de incendiu si calamitati naturale insuma 4,02 milioane de contracte, care au generat subscrieri de 869,5 milioane de lei, de la 785,8 milioane de lei in intervalul ianuarie-septembrie 2012.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, marti, ca a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra, cea mai mare firma de asigurari, aflata in proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG Advisory ca administrator special.

Constantinescu a afirmat ca "este foarte bine" ca ASF a instituit procedura de redresare financiara la Astra, liderul pietei de asigurari la nivelul anului 2012. "Este foarte bine ca s-a luat aceasta decizie. Mai bine acum decat atunci cand ar fi venit cutremurul", a spus Constantinescu, care condus UNSAR pana in 2011.

Constantinescu a fost director general al Allianz-Tiriac Asigurari, pozitie pe care ocupat-o pana in iunie 2012.

Intrebat daca este posibil ca alti asiguratori sa plateasca obligatiile pe care o companie de asigurare nu si le poate onora, fostul sef UNSAR a spus ca "nu exista nimic specificat in legislatie, dar ca exista precedente din alte tari".

Intrebat daca preluarea de catre Astra a operatiunilor AXA Romania ar fi condus la imbunatatirea indicatorilor de solvabilitate si lichiditate, asa cum sustine patronul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, Constantinescu a afirmat ca efectul s-ar fi resimtit "numai pe sectorul asigurarilor de viata".

"Banii pe care Astra urmeaza sa ii primesca se vor duce in segmentul asigurarilor de viata al companiei si numai acolo. Astra este un asigurator compozit, practica si asigurari generale si asigurari de viata. Legislatia este foarte clara in acest sens. Banii nu se pot amesteca", a spus Constantinescu.

Astra, sub administrare speciala

Adamescu a afirmat, marti, ca tranzactia in urma careia Astra a preluat operatiunile subsidiarei locale a grupului francez AXA, liderul mondial in acest domeniu, va conduce la imbunatatirea indicatorilor de solvabilitate si lichiditate ai asiguratorului roman.

Din calculele ASF, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, urmand ca administratorul special sa stabileasca suma necesara pentru acest aport de capital.

La mijlocul lunii martie, actionarii Astra au fost convocati pentru a discuta majorarea capitalului social al Astra cu 20 milioane de lei, de la 192,7 milioane de lei.

Potrivit ASF, societatea va fi obligata sa onoreze din propriile disponibilitati financiare existente sau rezultate din administrarea speciala toate solicitarile care decurg din politele de asigurare, care sunt valabile de la momentul emiterii pana la expirare.

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste un miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti.