”Aplicația noastră îi ghidează pas cu pas pe toți cei care trebuie să depună declarația pentru evidențierea veniturilor din activități extrasalariale. În funcție de tipul de activitate derulată de contribuabil, pe baza venitului brut, aplicația îi <<populează>> declarația cu valoarea impozitului pe venit si a contribuțiilor sociale datorate, dacă este cazul”, a declarat Mihaela Colesnic, manager de produs pentru CalculatorVenituri.ro.

Din 2018, Fiscul nu mai emite și nu le mai trimite contribuabililor decizii de impunere pentru veniturile din activități independente și merge pe autoimpunere pentru persoanele fizice, așa cum face și pentru persoanele juridice.

Deși inițial declarația unică trebuie completată până la data de 15 martie 2019, pentru a evita blocarea sistemului electronic, Ministerul Finanțelor a decis ca termenul să se prelungească până la 31 iulie.

”Responsabilitatea calculării impozitelor și depunerii revine integral contribuabililor cu venituri din activități extrasalariale. Ulterior, aceștia pot fi controlați de inspectorii fiscali dacă au plătit corect sau nu impozitele. Autoimpunerea persoanelor fizice este un proces nou, care presupune cunoașterea legislației fiscale”, a explicat Mihaela Colesnic.

Pe CalculatorVenituri.ro, există o secțiune specială numită Declarația Unică, unde contribuabilii își pot încărca datele pentru a primi în mod gratuit o declarație pe an, cu toate veniturile și impozitele calculate automat.

În România, estimările actuale arată că sunt circa 960.000 de persoane care obţin venituri din activități independente, acestea activând sub diferite forme, fie că sunt PFA (Persoană Fizică Autorizată), acționari în diverse companii cu profit și dividende, ÎI (Întreprindere Individuală), ÎF (Întreprindere Familială), PFI (Persoane Fizice Independente), fie că activează în domeniul profesiilor liberale.

Platfoma CalculatorVenituri.ro este un calculator gratuit de salarii, ce facilitează calcule rapide de la brut la net și de la net la brut pentru venituri din salarii, inclusiv deduceri personale sau alte beneficii cu facilitate fiscală, mandate de director, administrator, convenții civile, drepturi de autor și PFA.

Platforma este creată și administrată de Romanian Software. Calculatorul de venituri este disponibil online pe www.calculatorvenituri.ro, iar aplicația CalculatorVenituri.ro poate fi descărcată gratuit din Google Play și Apple Store. Romanian Software este unul dintre liderii pieței românești de soluții software dedicate resurselor umane.