Declarația unică, adoptată de Guvern. Contribuabilii primesc reduceri pentru depunerea online și pentru plata anticipată. Ce modificări apar în cazul drepturilor de autor
Ordonanţa de urgenţă referitoare la declaraţia unică a fost adoptată, joi, de Guvern, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care a precizat că actul normativ "schimbă fundamental" mecanismul de plată a contribuţiilor.
"Această ordonanţă de urgenţă schimbă fundamental acest mecanism, şi anume trecem de la un sistem cu şapte declaraţii pentru persoanele fizice la o singură declaraţie unică. În primul rând, schimbăm alte chestiuni legate de modalitatea de plată, nu mai sunt patru plăţi anticipate, (...) avem o singură plată, o singură dată de depunere, şi anume data de 15 iulie în acest an, fiind un an în care practic facem o tranziţie de la sistemul anterior la (...) noul mecanism de declarare a contribuţiilor (...), urmând ca din anul următor să fie data de 15 martie ca dată de depunere a formularului şi, desigur, şi data de plată unică", a declarat Teodorovici.
Potrivit ministrului Finanţelor, noul mecanism prevede estimarea venitului pentru anul curent.
"Mergem pe ideea închiderii anului anterior şi (...) estimarea venitului anului curent pentru cei care (...) sunt vizaţi de această ordonanţă. De asemenea, sunt şi anumite dispoziţii tranzitorii, care se referă la formulare deja cunoscute - 600, 221, 220, 201 -, deci diferite astfel de obligaţii fiscale, care de la caz la caz (...) sunt tratate separat, în sensul că, dacă informaţiile (...) există la nivelul Fiscului, nu va mai fi nevoie ca acel contribuabil să depună încă o dată declaraţia unică", a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat că un contribuabil poate beneficia de o reducere de 5% a contribuţiilor dacă plăteşte anticipat până la finalul anului şi încă 5% dacă depune declaraţia unică online, reducerea totală fiind astfel de 10%.
”Un contribuabil poate beneficia de o reducere de 5% a contribuţiilor plătite către stat dacă plăteşte anticipat până la finalul anului şi încă 5% dacă depune declaraţia online”, a explicat ministrul.
Totodată, potrivit ministrului, persoanele care obțin venituri din drepturi de autor vor fi scutite de la plata CAS și CASS, dacă au și un contract de muncă. În plus, în cazul drepturilor de autor, se va face reținere la sursă.
”În cazul drepturilor de autor, am mers pe ideea stopajului la sursă şi scutirea celor care sunt şi salariaţi a obligaţiilor de plată pentru CAS şi CASS. Este o abordare care a mai fost, este o abordare normală şi este de bun augur celor care sunt vizaţi de acest nou mecanism”, a afirmat Teodorovici.
Ministrul a mai afirmat că fiecare birou al Fiscului la nivel judeţean va avea o unitate cu obligaţia de a îndruma metodologic fiecare contribuabil care are întrebări faţă de acest nou mecanism. În plus, la nivelul fiecărui Consiliu Local va fi o persoană responsabilă cu acest subiect.
Premierul Dăncilă a precizat joi că noul formular se va depune o singură dată pe an, iar termenul de depunere pentru anul acesta este de 15 iulie. Totodată, plata contribuţiilor poate fi efectuată până pe 31 martie 2019, iar impozitul pe venit va putea fi plătit la venitul estimat pentru anul curent.
Pe acelasi subiect: