Seceta a dat o mana de ajutor viticultorilor. Industria de 42 milioane de euro, care a accesat toate fondurile europene din ultimii cinci ani
Bun e vinul ghiurghiuliu, cules toamna pe tarziu. Dar s-ar putea ca anul acesta strugurii sa fie stransi mai devreme. Seceta, care a stricat atat de multe culturi, a dat o mana de ajutor viticultorilor. Ei se lauda ca licoarea va fi mai dulce si mai aromata. Unii spun ca si cantitatea va fi mai mare decat cea de anul trecut. De altfel, in ultimii ani vinul romanesc a devenit tot mai competitiv pe piata europeana.
Pe dealurile din Jidvei se anunta o toamna bogata. Arsita soarelui a avut grija ca strugurii sa se faca dulci, asa ca si vinul va fi pe masura: tare si aromat. Aici, vita de vie se intinde pe 2.300 de hectare de teren, din care se obtin in anii buni, precum acesta aproape 20 de mii de tone de vin.
Semne bune si pentru productia din Recas, judetul Timis. "Avem o estimare de crestere de 20 la suta in ceea ce priveste volumul recoltat. Aceasta ultima peroada de dianinte de recoltare, conteaza ca cantitatea de zahar sa fie optima", spune Ciprian Rosca, reprezentant Recas.
"Vom exporta mai mult. Asiaticii sunt foarte interesati de vinurile noastre. Cu siguranta, daca nu ii vom intrece pe francezi, vom fi pe aceeasi linie cu ei calitativ", precizeaza Ioan Buia, director complex vinificatie.
Iar cei care se pricep sa faca diferenta intre un vin dintr-un an bun si unul slab confirma spusele producatorilor. Vinurile dintr-un an mai slab se deosebesc prin culoare, aroma, densitate, dulceata si aciditate.
''Sunt indeplinite toatre premizele sa ne batem de la egal la egal cu toate vinurile din Europa'', afirma Emil Dumitru, director in cadrul Ministerului Agriculturii.
De altfel acest sector se dezvolta de la an la an si este singurul in care s-au accesat toate fondurile europene, adica in fiecare an cate 42 de miioane de euro din 2007 incoace.
In Romania se cultiva vita de vie pe o suprafata de peste 181.000 de hectare de teren, dintre care 81.000 sunt acoperite cu soiuri nobile. Productia de vin obtinuta in 2011 a fost de 4 milioane de hectolitri de vin, mai mica decat in 2007, la intrarea in UE dar mai mare decat in 2010, cu aproape un milion de hectolitri.
Principalele soiuri nobile de struguri pentru vin cultivate în anul 2011:
Soiuri nobile cultivate in anul 2011 Suprafata (ha) Pondere (%)
1 Feteasca regala 13.271,79 16,36 %
2 Merlot 11.644,00 14,36 %
3 Feteasca alba 10.209,98 12,59 %
4 Amestec soiuri nobile 6.318,15 7,79 %
5 Riesling Italian 6.200,11 7,64 %
6 Aligote 5.879,44 7,25 %
7 Cabernet Sauvignon 3.863,43 4,76 %
8 Sauvignon 3.636,95 4,48 %
9 Muscat Ottonel 2.743,40 3,38 %
10 Babeasca neagra 2.722,64 3,36 %
11 Altele 14.612,11 18,03%