Ultima inventie a fermierilor care vor sa faca bani: vinetele albe si piersicile turtite
Dornici sa dea lovitura, fermierii nostri s-au apucat sa cultive soiuri mai ciudate. Asa au aparut, de exemplu, vinetele albe dupa ce un domn curios le-a vazut in Japonia. A luat seminte de-acolo si a vrut sa vada ce creste in pamant romanesc. Iar acum este foarte multumit pentru ca legumele japoneze se coc mai repede, au mai putine seminte si sunt mai dulci.
Astfel de vinete, cultivate la Belint, in Timis, seamana perfect cu ale noastre, se vand cu acelasi pret, 5 lei kg, dar ...gustul face diferenta!
Un fermier a reusit sa aclimatizeze cu succes acest soi adus tocmai din Tara Soarelui Rasare. "Sunt bune si la pane si la salata. S-au comportat foarte bine la clima, sunt putin mai timpurii", spune Ioan Jivu, agricultor.
Adevarate delicatese sunt considerate si piersicile turtite, aduse din Spania si Italia. Soiul e mai sensibil, costurile de productie sunt ceva mai mari, dar roadele merita truda.
Oamenii au inceput sa cultive neobisnuitele fructe plate inca din 2000, si au invatat din greseli. Intr-o vara secetoasa, piersicile, neirigate, au iesit mai fade, si mai putine. Iar prima data cind au dat cu ochii de ele, la piata, clientii nu s-au prea inghesuit. Anul acesta insa, fermierii au dat lovitura. Asta chiar daca un kilogram din acest soi se vinde cu 4 lei, dublu fata de piersicile obisnuite.