UE a aprobat planul pentru contracararea crizei carnii de cal. Ponta, pentru CNN: Frauda comisa trebuie pedepsita foarte dur
Uniunea Europeana a aprobat vineri planul destinat contracararii crizei provocate de carnea de cal, care prevede efectuarea de teste ADN pe alimente care ar trebui sa contina vita, informeaza AFP, preluata de Mediafax.
"Carne de cal: statele membre aproba planul Comisiei Europene pentru depistarea fraudelor in comercializarea produselor alimentare", a anuntat Comisia Europeana intr-un comunicat, precizand ca masurile vor fi implementate "imediat".
Cele 27 de state membre s-au pus de acord sa efectueze aproximativ 2.250 de teste pentru a verifica daca produse care ar trebui sa fie de vita contin carne de cal.
Intre zece si 150 de teste sunt prevazute in fiecare stat membru UE, "in principal la nivel de distribuitori, pe produse alimentare", precizeaza comunicatul.
Pe de alta parte, vor fi realizate teste pe carne de cal pentru a se detecta eventuala prezenta a fenilbutazonei, un antiinflamator nociv pentru sanatatea oamenilor. Planul de actiune a fost propus miercuri de Comisia Europeana.
Premierul Victor Ponta a declarat, pentru CNN, ca prima reactie a autoritatilor in cazul carnii de cal nu trebuie sa fie supararea, ci intelegerea ingrijorarii legitime a consumatorilor, in acest caz fiind insa necesar sa fie aplicate sanctiuni dure pentru frauda comisa.
"Prima reactie, cel putin din partea autoritatilor, nu ar trebui sa fie supararea, ci intelegerea ingrijorarii legitime a consumatorilor. Nu incercarea de a proteja companiile - daca ar fi fost implicate companii romanesti, as fi fost primul care ar fi reactionat si le-ar fi pedepsit -, cea mai importanta problema in acest caz este increderea publica. Este dreptul oricarui consumator sa stie ca mancarea este sigura si ca originea este clara. De aceea, frauda comisa trebuie pedepsita foarte dur si salut pozitia Guvernului francez in acest caz", a spus Ponta.
El a aratat ca autoritatile romane vor colabora pentru imbunatatirea procedurilor si a standardelor europene in domeniu, pentru a fi evitate pe viitor noi fraude.
Firma franceza Spanghero se afla la originea etichetarii gresite a carnii de cal, conform anchetei realizate de Guvernul de la Paris, care a suspendat autorizatia de procesare a carnii pentru aceasta companie, relateaza AFP.
Pe acelasi subiect: