"In urma discutiilor avem o perspectiva buna, iar Romania va putea relua exportul de carne de porc din aprilie-mai", a declarat pentru incont.ro Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii.

El spune ca se va merge inainte cu masura de compartimentare a teritoriului tarii pentru ca exportul sa nu fie afectat de un eventual focar de pesta porcina. Concret, acest lucrul inseamna ca atunci cand intr-unul dintre aceste sectoare vor fi probleme, restul vor putea sa exporte fara niciun impediment.

Tabara a mai spus ca astazi s-a vorbit despre constituirea unor stocuri private de carne de porc care sa fie subventionate. "S-a discutat despre constituirea unor stocuri private ca sa nu punem presiune pe ferme", declara el.

Declaratia vine in contextul in care pretul unui kilogram de carne de porc din Germania a scazut cu 50%, iar crescatorii din restul statelor europene nu fac fata scaderii bruste de pret.

Tot astazi, si Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc spunea ca trebuie acordate compensatii pentru pierderile cauzate fermierilor de caderea pietei, precum si activarea sprijinului financiar european pentru stocarea unor cantitati de carne de porc. De aceasta masura insa fermierii nu pot beneficia pentru ca nu au dreptul, deocamdata, sa exporte carne.

Intrebat despre posibilitatea ca o treime din carne de porc de pe piata autohtona sa fie contaminata cu dioxina, ministrul a spus ca autoritatile sanitar-veterinare trebuie "sa-si faca mai bine treaba".

De asemenea, el a mentionat ca Ungaria a decis sa interzica complet importul de carne de porc din Germania.

La inceputul lui februarie, o comisie de experti din toate tarile UE se va intalni la Bruxelles sa discute despre incetarea exportului de porc din Germania.

Tabara spune ca s-a discutat despre Masura 322 si alocarea unor fonduri pentru zonele afectate de inundatii si "au fost clarificate anumite aspecte care tineau de asocierea unor comune". Iar suma totala alocate pentru refacerea infrastructurii ar putea depasi o suta de milioane de euro.