In timp ce veniturile au scazut, pretul motorinei a avansat cu 30% in acest an, iar cel al fertilizatorilor produsi de compania Acron, a treia ca marime din Rusia, a avansat cu 12%, transmite Bloomberg.

Analistii anticipeaza ca Rusia va produce in acest an 84 de milioane de tone de cereale, cu un milion de tone sub nivelul la care guvernul ar putea ridica embargoul asupra exporturilor.

In timp ce exporturile rusesti de cereale sunt in continuare interzise, in Statele Unite este prognozata o scadere de 13% a stocurilor de cereale.

In Tunisia si Egipt, nemultumirea populatiei fata de costul mare al alimentelor a dus la inlaturarea presedintilor.

"Situatia din Rusia este absolut cruciala. Ca urmare a scaderii stocurilor la nivel mondial, vom incepe anul de pe o pozitie fragila", a declarat Sudakshina Unnikrishnan, analist la Barclays Capital in Londra, care a realizat cele mai exacte predictii privind pretul graului in primele doua trimestre din 2010.

Pretul graului este in Rusia cu 22% mai mic decat contractele la termen de la bursa din Chicago, de referinta la nivel mondial.

Vicepremierul rus Viktor Zbkov a declarat la inceputul acestei luni ca termenul de expirare a interdictiei aplicate exporturilor ar putea fi prelungit din iulie pana la sfarsitul lui 2011.

Din acest motiv, tendinta ascendenta a preturilor alimentelor, declansata in iunie anul trecut din cauza secetei si inundatiilor produse din Rusia pana in Canada, va continua.

Pretul mediu al graului va fi de 8,98 dolari pe busel (un buse=27 kilograme) in trimestrul viitor, cu 7,9% mai mare fata de cotatia de 8,32 dolari pe busel inregistrata la ora 10:25 GMT la bursa din Londra, potrivit estimarilor Barclays.

Societe Generale anticipeaza un pret de 9,1 dolari pe busel, cel mai ridicat nivel din peste trei ani.