Romanii s-au specializat in agricultura bio. Fermierii au exportat 200.000 de tone de produse ecologice si si-au dublat profiturile
Agricultura bio castiga si la noi teren... la propriu. Piata fructelor si legumelor cultivate fara ingrasaminte chimice creste an de an cu 20%. Numai in 2011, fermierii au trimis la export peste 200.000 de tone de produse ecologice, iar profiturile s-au dublat.
In plus, si romanii vor sa manance bio. Sunt tot mai multi cei care evita pietele si isi fac proviziile direct de la ferme.
O familie de agricultori se mandreste cu prima productie ecologica. Pe cele 12 hectare de pamant de langa Ploiesti, oamenii au cultivat legume si cereale numai cu ingrasamint organic.
Au rosii, castraveti, salata, vinete, ardei, telina, busuioc, ceapa si grau, toate bio. Si nu le vand la piata, ci direct abonatilor. Concret, pentru 40 de lei le livreaza celor 100 de clienti, deja formati, cate 10 kg legume pe luna.
Incet, dar sigur, segmentul bio se dezvolta in toata tara. La Arad, o familie de elvetieni a investit un milion de euro, iar acum cultiva ecologic. Si la Constanta sunt zeci de mici fermieri care au obtinut fonduri europene pentru sere si solarii bio.
In acest moment, Romania exporta peste 90% din produsele sale ecologice. Vorbim in principal de cereale, ulei, miere de albine, dar si de produse lactate, legume, fructe sau vinuri. La capitolul carne mai avem de muncit.
Si totusi, Romania se poate mandri si cu exporturi crescute. Ne cumpara marfa nemtii, austriecii, olandezii, italienii si danezii.
In total, avem peste 10.000 de agricultori si tot mai mult teren cultivat eco. Daca in 2010 erau 250.000 de hectare certificate, anul trecut am ajuns la 350.000.
Pe acelasi subiect: