Problema este ca tinerii care termina scoala se feresc sa lucreze in agricultura. Toti viseaza sa ajunga intr-o companie renumita, care sa le dea o masina si un telefon de ultima generatie, nu o sapa.

De la un an la altul, sefii unei ferme din Galati gasesc tot mai greu oameni seriosi, care sa lucreze pamantul.

"Pentru un singur loc de munca, am dat un anunt pe internet, au aplicat doua sute de persoane si, din doua sute, nu am avut posibilitatea sa aleg zece pe care sa-i chem la interviu", spune un fermier.

"Sa dovedeasca ca are cunostintele necesare si, dupa aceea, ii dau si telefon, si masina, pot sa ii dau si nava cosmica - am ajuns sa spunem treaba asta pentru ca suntem intr-o situatie extrem de delicata."

In aceste conditii, angajatii cu experienta castiga bine dupa o luna de munca. "Castig in jur de 2.200, 2.300 pe luna, plus bonuri de masa, bonuri de Paste, de Craciun. Multumit? Daca lucrez aici deja de noua ani, probabil va dati seama", spune un muncitor in agricultura.

Insa lucratorii model si angajatorii potriviti se intalnesc rar in agricultura. La un targ al locurilor de munca deschis in Braila, de exemplu, din 30 de persoane care s-au aratat interesate, doar 4 au fost chemate la interviuri.

In disperare de cauza, cei care au ferme apeleaza si la detinuti pentru muncile campului.