Recolta agricolă record a României pleacă în Europa și în țările arabe. O treime din marfa care tranzitează portul Constanța sunt cereale
Grau, cereale
E un an bun pentru agricultură, unde s-au înregistrat producţii record, la grâu, orz, rapiță sau floarea soarelui. Însă doar o parte din recoltă va rămâne în ţară, spun agricultorii, care vor trimite milioane de tone de cereale, în vestul Europei sau în ţările arabe.
Mulţi fermieri şi-au construit silozuri şi îşi permit să ţină cerealele până când le creşte preţul.
Cine a mizat anul acesta pe floarea soarelui va ieşi cu profit bun. Este şi cazul unui agricultor din Timiş care a cultivat 400 de hectare.
Mircea Hodoșan, agricultor: “Floarea soarelui va fi recoltată, va fi vândută unui dealer local şi dealerul local o va vinde unei multinaţionale, pentru că multinaţionalele fac comerţul cu cereale îndeosebi, în România, floarea soarelui, soia şi răpită din vest: în Ungaria, Austria, Germania, cam astea sunt ţintele de export.”
Roxana Degianski, agricultor: “Noi o vindem direct din câmp, dar este destul de rentabil şi să o depozităm când preţurile vor fi un pic mai mari.”
Producţie bună a fost şi la orz. Potrivit Ministerului Agriculturii, în această vară au fost recoltate peste două milioane de tone, cea mai mare cantitate din ultimii 23 de ani.
Din câmp, cerealele ajung apoi în silozuri. Marii fermieri şi-au construit depozitele lor, inclusiv cu fonduri europene, ca să nu mai piardă bani apelând la silozurile intermediarilor.
Pantin Jiva, inginer: ”Cumpărătorii prefera marfa din silozuri pentru că este pregătită, adusă la stas la parametri ceruţi de ei. Nu sunt probleme de mucegai, de diferite boli, impurităţi, corpuri străine.”
Vasile Lungu din Iaşi spune că investiţia în asemenea depozite este una rentabilă. Cerealele pot fi ţinute şi trei ani.
Din silozuri, cerealele pleacă în vestul Europei sau în portul Constanța.
Pentru al doilea an consecutiv Portul Constanța se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte transportul de cereale. Am exportat cel puţin 5 milioane tone de grâu, ovăz sau floarea soarelui în cel puţin 20 de state, printre care Albania, Algeria, Bangladesh, Kuweit, Liban sau Pakistan.
Cerealele reprezintă o treime din cantitatea de mărfuri care tranzitează portul Constanța.
Pe acelasi subiect: