Un kilogram costă 30 de lei, dublu faţă de acum câteva săptămâni, când era sezonul afinelor româneşti. Iar la Blaj, un inginer a mizat pe ” fructul tinereţii veşnice” - goji, originar din Tibet, care se poate culege până la Crăciun.

În vârful muntelui, în localitatea Bucium Poieni, un tânăr care a muncit 5 ani în Italia a investit peste 25.000 de euro într-o cultură de afin american ce se întinde pe 2 hectare.

Bogan Petrașcu, investitor: ”Se coc în stare naturală, sunt mult mai aromate, mult mai gustoase şi reuşim să le valorificăm la un preţ mult mai bun pe piaţă. În septembrie, când le culegem, noi ajunge şi la 30 de lei kg, un profit foarte bun, un avantaj de partea noastră.”

Din vârful muntelui, fructele iau drumul marilor magazine.

Avem o producţie destul de bună, undeva la 1.500 de kilograme, având în vedere că este al doilea an de producţie. Urmează să crească anul viitor, sperăm undeva la 3.000-4.000 de kg şi o să tot crească până în al optulea, când o să ajungă la maturitate”, spune fermierul.

În schimb, în Blaj, un inginer a pornit o afacere profitabilă cu goji, acum 5 ani de zile, cu 50 lei, pe care i-a investit în seminţe. Acum are peste 700 de plante.

Voi avea de cules până toamna târziu, până în decembrie, până la Crăciun. Aici am fructe coapte, fructe verzi şi flori. O plantă poate ajunge la maturitate până la 3 kg”, spune fermierul de ocazie.

Afacerea este profitabilă, iar costurile de întreţinere sunt mai mici, în comparaţie cu alte tipuri de culturi.

Ioan Florea, producător goji: “Anul acesta o să producă între 800 şi 900 de kg. Interesul a crescut tot mai mult, au început mulţi oameni să le cunoască.”

Adi Copcea, nutriţionist: “Fructul de goji are proprietăţi atât antioxidante cât şi antiinflamatoare şi chiar anticanceroase. De asemenea, el protejează de razele ultraviolete. Din păcate, este şi un efect advers. Sucul de goji în cantităţi mari, conţine betaine, o substanţă care este periculoasă în timpul sarcinii.”

Fructele de goji se folosesc în industria farmaceutică şi în alimentaţie.