Potrivit rezultatelor unei cercetari statistice, productia agricola vegetala a inregistrat cresteri la toate culturile datorita vremii favorabile. Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2013 reprezinta 47,1% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 39%. Productia de cereale pentru boabe a crescut cu 63,9% fata de anul precedent, datorita majorarii randamentelor la hectar (productia medie la hectar) la porumb boabe (de 2 ori), orz si orzoaica (+39,8%), grau (+31,2%) si ovaz (+16,6%).
 
Productia de leguminoase pentru boabe s-a majorat cu 12,7% datorita cresterii randamentului la hectar (+15,3%), desi suprafata cultivata a scazut cu 2,2%. Productia de plante uleioase a urcat cu 79,3%, datorita atat cresterii suprafatei cultivate (+13,6%), cat si a randamentelor la hectar.
 
Cresteri ale productiei s-au inregistrat si la rapita (de 4,3 ori), in principal datorita suplimentarii suprafetei cultivate de 2,7 ori, floarea soarelui (+52,7%) si soia (+45,2%). Suprafata cultivata cu soia a scazut cu 13,8%.
 
Productia de sfecla de zahar s-a majorat cu 37,6%, in principal datorita cresterii randamentului la hectar cu 32,7%, dar si a suprafetei cultivate cu 3,7%. Productia de cartofi a fost mai mare cu 31,8%, pe fondul cresterii randamentului la hectar (+42,0%), desi suprafata cultivata a scazut (-7,1%) fata de anul precedent.
 
Productia de legume s-a majorat cu 13,6%, datorita cresterii productiilor medii la hectar, desi suprafetele cultivate au avut o usoara scadere. Productiile au fost mai mari la castraveti (+12,6%), ceapa (+10,1%), tomate (+9,1%), morcovi (+9,0%), pepeni verzi si galbeni (+9,0%), ardei (+8,7%) si varza (+3,7%).
 
In 2013 s-au produs cu 27,3% mai multi struguri, in schimb, productia a scazut la meri (-1,8%), pruni (-1,5%), iar la celelalte specii de pomi fructiferi s-au mentinut la nivelul anului precedent.
 
Productia de fructe din livezi a crescut cu 11,6% fata de anul precedent. S-au produs mai multe cirese si visine (+30,4%), pere (+15,8%), caise si zarzare (+12,5%), prune (+11,5%) si mere (+8,3%).
 
Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu grau in anul 2013, Romania s-a situat pe locul patru in UE dupa Franta, Germania si Polonia, iar la productia obtinuta, pe locul sase, dupa Franta, Germania, Regatul Unit, Polonia si Spania. In ceea ce priveste randamentul, Romania se afla printre ultimele tari in randul statelor membre.
 
Romania s-a situat pe primul loc la suprafata cultivata cu porumb, iar la productie s-a clasat pe locul doi, dupa Franta, datorita unui randament net inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de Romania este cel mai mic fata de cel al principalelor state membre.
 
Floarea soarelui se numara printre culturile cu traditie in Romania. Atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei, in anul 2013, Romania s-a situat pe primul loc in UE. In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, in anul 2013 Romania s-a situat pe locul trei dupa Polonia, Germania si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Olanda, Franta, Polonia, Regatul Unit si Belgia), din cauza randamentului inferior.