Directorul Muzeului Bucovinei, arheologul Emil Ursu, a prezentat, luni, in comuna Baia, un al doilea sit pre-Cucuteni gasit in urma continuarii cercetarilor incepute in zona anul trecut.  

"Este foarte important acest lucru pentru ca vorbim de alt doilea sit pre-Cucuteni I, descoperit in arealul unei civilizatii care cuprinde Moldova, sud-estul Transilvaniei, Republica Moldova si Ucraina. Primul sit a fost descoperit in 1951", a spus Ursu. 

Descoperirea de la Baia vine sa demonteze ceea ce se stia pana acum. 

"Este foarte nordica aceasta locuire, ceea ce inseamna ca trebuie regandita si rediscutata si bineinteles cercetata aceasta prima faza. Ca datare, asezarea de la Baia dateaza undeva 5.200-5.100 I.Hr.", a spus arheologul sucevean. care a precizat ca datarea se va face cu Carbon 14 la un laborator din Germania. 

Locuinta descoperita la Baia are aproximativ 92 metri patrati si este cea mare locuinta gasita vreodata in cultura pre-Cucuteni. Aceasta se pastreaza bine, iar in afara de ceramica si un numar de vase intregibile au fost gasite si foarte multe unelte, piese unicat, cum ar fi un pandantiv de piatra, unicat in arealul pre- cucutenian, dar si o vatra pastrata in integralitatea ei. Au fost gasite si foarte multe rasnite, ceea ce inseamna ca partea de prelucrare a granelor era importanta, motiv pentru care din acest an, pe santier se afla si o echipa de la Cambridge care studiaza modul in care se facea, in acea perioada, schimbul de cereale intre Europa si Asia, in special China. 

Profesorul Martin Kenneth Jones de la Universitatea Cambridge, unul dintre cei mai importanti specialisti in arheologie biomoleculara a cerealelor, a spus la randul sau ca studiaza de zece ani modul in care a inceput schimbul de cereale intre agricultori din Europa si Asia si ca cercetarile le-a inceput in China, unde a descoperit cereale aduse din Europa. 

"Cultura Cucuteni este foarte importanta pentru arheologi din lumea intreaga, fiind cunoscuta pentru fascinanta ceramica pictata, dar totodata este importanta pentru etapele initiale de ferme care s-au raspandit in partea de est a Europei", a spus Jones.  

"E o cultura minora care credem care are legaturi cu culturile agricole din China. Am fost interesati de zece ani de aceasta dezvoltare si am inceput munca in China pentru a intelege mai bine ce este cu aceste produse agricole, cereale", a spus cercetatorul britanic.  El a subliniat ca este interesant, pentru acea perioada, ca nu s-au gasit numai in China cereale provenind din Europa ci si pe batranul continent cereale din China, precum meiul. 

"In acea perioada, pe vremea migratiilor, transportul nu era atat de simplu, iar cum s-a facut acesta este interesant", a mai spus Jones. 

El a precizat ca studiaza perioada in care s-a facut schimbul initial de cereale intre Asia si Europa, subliniind ca mult mai tarziu a aparut schimbul de pietre pretioase si apoi "Drumul Matasii". 

Un alt cercetator care contribuie la lucrarile de la Baia este Stanislav Terna, de la Scoala Arheologica Superioara din Chisinau, care a precizat ca situl descoperit este "cu adevarat extraordinar". 

Prezent la aceasta prezentare, presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor, a declarat ca autoritatile judetene vor acorda tot sprijinul pentru continuarea cercetarilor. El a precizat ca CJ sigura finantare prin Muzeul Bucovinei pentru aceste cercetari arheologice si ca se vor cauta fondurile necesare si pentru analizele de datare cu Carbon 14 la laboratorul din Germania.  De mentionat este ca echipa de cercetatori de la Cambridge, din care face parte si un specialist chinez, isi asigura finantarea pentru cercetarile pe care le face in situl de la Baia.