Primul bilant al inundatiilor: Sute de mii de hectare sub ape, pagube de 600 mil. euro
Inundatiile sunt o tragedie pentru cei loviti direct de ape, dar acum risca sa devina o frana in calea redresarii economiei si a iesirii din criza. Un prim bilant ne arata sute de mii de hectare inundate si pagube de peste 600 de milioane de euro. Iar recoltele mici vor duce din toamna la scumpirea tuturor produselor alimentare. Aceasta situatie se inregistreaza in toata Moldova, dar nici Transilvania nu a scapat nevatamata.
In judetele din estul tarii, culturile de cereale au fost distruse in proportie de 100%. Putinul grau care a mai ramas a incoltit in spic si o sa fie bun doar pentru furaje, nicidecum pentru paine. Importurile o sa fie tot mai scumpe, iar specialistii de la Ministerul Agriculturii spun deja ca vom plati 110 euro pentru fiecare tona de grau, cu cel putin 15 euro mai mult decat anul trecut.
De acum, fiecare ploaie agraveaza problemele, chiar daca terenul nu este inundat. Apa in exces din sol a inecat plantele, iar ploile continua. Expertii spun ca solurile argiloase pot retine 24 l% din cantitatea de apa, in timp ce pamantul nisipos preia doar 5 % din volumul de apa.
Cand panza de apa freatica are o adancime mai mica de 1 metru, porii solului se umplu rapid, luciul apei ajunge la suprafata, iar apa isi croieste drum la stanga si la dreapta. Specialistii spun ca "paharul" a dat pe dinafara penru ca ploile severe din ultimele zile au cazut intr-un timp foarte scurt.
Potopul ne va face sa tragem ponoasele in lunile care urmeaza. Ca sa nu mai punem la socoteala pagubele directe, adica valoarea culturilor pierdute, care depaseste 600 de milioane de euro.
Agricultorii au investit in medie intre 1.300 si 1.600 de lei pentru fiecare hectar de cultura, bani pe care majoritatea nu au de unde sa ii recupereze, pentru ca foarte putini si-au permis sa isi faca si o asigurare.
Ca sa acoperim macar necesarul de grau pentru 1 an, ar trebui sa scape neafectate macar 1 milion de hectare.