Inundatiile, vinovate de cresterea inflatiei si scaderea produsului intern brut
Inundatiile severe care au avut loc recent in Romania afecteaza productia agricola si astfel ar putea contribui la cresterea inflatiei, odata cu majorarea TVA la 24% si cu deprecierea leului, dar si la scaderea produsului intern brut (PIB), potrivit unei analize ING.
"Pe langa cresterea TVA, inflatia ar putea aduce surprize, in sens crescator, incepand din august. PIB-ul ar trebui sa fie de asemenea afectat negativ. In prezent au loc inundatii severe in Romania, iar potrivit presei locale productia de grau ar putea avea de suferit din aceasta cauza. In plus, exista destule dovezi ca nu numai piata graului a fost afectata, ci productia agricola in general", se arata intr-o analiza ING, citata de Mediafax.
In contextul scaderii productiei agricole, Romania are la dispozitie optiunea importurilor, insa tinand cont de noua atitudine a BNR, importurile devin tot mai scumpe, noteaza analistii ING, referindu-se la faptul ca deprecierea leului ar putea fi dorita de banca centrala, care nu a intervenit in luna iunie pentru influentarea cursului monedei nationale.
In plus, instabilitatea politica si majorarea TVA de la 19% la 24% vor avea un impact substantial asupra inflatiei, in sensul cresterii indicatorului, analistii ING considerand ca o noua taiere a dobanzii de politica monetara nu este probabila.
BNR va anunta miercuri deciziile de politica monetara, iar ING Bank anticipeza ca banca centrala va pastra dobanda de politica monetara la nivelul actual, de 6,25%.
"Tinand cont de toate acestea, vedem un risc inflationist foarte mare in urmatoarea perioada. Este exact riscul provenit din inflatia preturilor la alimente, pe care BNR a ales sa-l desconsidere cand a inaintat o prognoza optimista de inflatie. In functie de cat de mult se va agrava situatia in contextul cresterii TVA, am putea vedea o crestere semnificativa a inflatiei in Romania timp de mai mult de un an, incepand de acum", avertizeaza ING.
O alta consecinta negativa a inundatiilor este ca vor contribui la o contractie puternica a PIB in cea de-a doua jumatate a anului, noteaza analistii ING.