Primim 140 de milioane de euro gratis de la UE! Ce trebuie sa facem?
Vanturelul de seara si Sfranciocul cu frunte neagra i-ar putea scoate din saracie in 2010 pe fermierii care au pamant in zonele unde aceste zburatoare se cuibaresc. Expertii de la Bruxelles vor sa protejeze pasarile salbatice pe cale de disparitie si abia asteapta sa ne daruiasca pentru asta peste 140 de milioane de euro pe an. Romanii nu se inghesuie sa ia banii: fie nu stiu cum sa obtina finantarea, fie nu vor sa renunte la cosit si ingrasaminte de dragul inaripatelor.
Crex crex, alias Carstelul de camp, este in 2010 unul dintre "sponsorii" de nadejde ai fermierului. Romanii care au un hectar intr-o zona protejata din Maramures, Bucovina, Dobrogea sau Banat, unde cuibareste zburatoarea cu aripi ruginii, pot cere 209 euro de la Uniunea Europeana.
Amenintat de cosit si secerat, Crex crex are nevoie de pasuni si lanurile de cereale bogate, pe care fermierii sa le ingrijeasca mereu cu ingrasamant natural, dar care sa nu contina prea mult azot.
Fermierii pot cosi fanul doar dupa 1 iulie si e obligatoriu sa pastreze pe marginile fiecarei parcele cate o banda de iarba de 3 metri. Fanul trebuie strans in cel mult 2 saptamani. Nu se pot folosi pesticide si nu se pot face insamantari, iar pe o suprafata de 10 hectare pot pasuna cel mult 10 animale.
Trecem la Vanturelul de seara, pasare care valoreaza 101 euro pe hectar. Si lui, si Sfranciocului cu frunte neagra le plac campurile deschise, cu copaci izolati si tufisuri.
Deocamdata, mai ales primarii au aflat de banii care vin gratis de la Uniunea Europeana. Primarul din Pischia, judetul Timis, de exemplu, are 1 hectar de pajiste protejata langa un lac. Nu stie ce pasari salbatice ciripesc prin zona, dar i-a ajuns la urechi ca poate primi sute de euro. "Nu pot folosi ingrasamant, sunt restrictii multe", spune Ioan Sas, primarul din Pischia.
"E buna masura, dar nu e rentabila pentru fermieri, ci pentru asociatii mari sau primarii care au mai mult teren si zone protejate", crede Naigy Miklos, fermier.
Fiti cu ochii pe Vanturelul de seara, dar si pe culturile de mustar, rapita si lupin! In 2010, peste 140 de milioane de euro vin gratuit de la UE pentru cele 11.000 de hectare cu pajisti protejate. Trebuie sa aveti minimum 1 hectar si sa respectati angajamentul 5 ani. Fermierii pot cere banii pana in luna mai.