"Exista rezerve de reducere a preturilor alimentelor si prima rezerva este la procesatori. La paine, cel care produce graul are un profit de circa 4,9%. Toate celelalte, respectiv moara, procesare si comercializare, au cate 10%", a spus Tabara, citat de Mediafax.

Ministrul a adaugat ca o alta problema care tine preturile ridicate o reprezinta taxele practicate de supermarketuri si hipermaketuri.

"Sunt o serie de taxe care se adauga la produsele pe care le furnizeaza producatorii si care cresc preturile cu pana la 30-40%. Au taxa de raft, taxa de pozitie, inclusiv taxa de dezvoltare. E o chestiune de relationare intre furnizorii de alimente si magazine, sa limiteze aceste taxe, care toate se regasesc in costuri. Nu-i pot obliga, dar exista legea de bune practici comerciale. Si legea respectiva trebuie pusa in practica, dar nu Ministerul Agriculturii o pune", a explicat ministrul.

Ministrul Agriculturii declara, saptamana trecuta, ca preturile la alimente ar putea creste cu pana la 10%, pana la sfarsitului anului. Tabara a revenit ulterior asupra declaratiei, spunand ca nu sunt motive pentru o majorare a preturilor.

Pe de alta parte, patronatele din industria alimentara sustin ca pretul painii ar putea creste cu 10% pana la finele anului, acelasi lucru urmand sa se intample si cu pretul altor alimente de baza.