Miercuri seara, la bursa ICE Futures din New York, cotatia sucului de portocale cu livrare in noiembrie a crescut cu 5,2%, pana la 1,2745 livra, in conditiile in care in opt sedinte pretul a crescut cu 21%.

Definitia obisnuita a unei piete de tip bull este o crestere de 20%. 

"Unul dintre motivele acestei cresteri este raportul de saptamana trecuta. In plus, sunt investitorii care isi iau pozitii inaintea sezonului de iarna", a declarat Jack Scoville, vicepresedinte la Price Futures Group in Chicago. 

Prognozele publicate saptamana trecuta de USDA, in sezonul care se va incheia la 30 septembrie 2016, arata ca Florida va produce 80 milioane de cutii de portocale, cel mai scazut nivel de dupa 1964, cu 17% mai putin decat cele 96,8 milioane cutii produse in sezonul precedent.

Inainte de publicarea estimarilor USDA, analistii intervievati de Bloomberg mizau pe o productie de 93,46 milioane cutii. O cutie are 90 de livre sau 41 de kilograme. 

Raspandita de o insecta din Asia denumita citrus psyllids, descoperita in Florida in urma cu un deceniu, boala dragonului galben a dus la pierderea unor culturi intinse pe o suprafata de cel putin 100.000 de acri si la diminuarea veniturilor cu 3,6 miliarde de dolari dupa 2007. 

Brazilia este cel mai mare producator mondial de portocale, urmata de SUA, iar Florida este statul american cu cea mai mare productie.