Pentru ca n-au loc in supermarket, micii producatori isi fac propriile magazine
Satui sa-si vanda marfa pe nimic intermediarilor, din ce in ce mai multi agricultori si-au riscat economiile si si-au deschis propriile magazine. Afacerea a inflorit in vestul tarii, pe masura ce clientii au prins gustul produselor proaspete. In plus: laptele, branza, carnea, sau verdeturile, costa mai putin, doar sunt la prima mana.
Dan Negrea are mai multe sere cu legume, la 60 de kilometri de Satu Mare. Pana acum, recolta era preluata de intermediari, care dublau sau chiar triplau preturile. Asa ca s-a hotarat sa-si deschida propriul magazin, pe care-l aprovizioneaza in fiecare zi.
Ceapa pleaca din sera la un leu si ajunge tot la un leu in plasa consumatorului. La un hipermarket vin taxe de raft, alte taxe care maresc pretul mai bine de 2 lei. In alte magazine cu intermediari intrevin altii care ridica pretul.
Ideea a fost preluata si de cei care cresc pui pentru carne, dar si de cei care produc lapte proaspat, unt, cascaval si branzeturi.
"Avantajele sunt de ambele parti: consumatorul este avantajat avand marfa mult mai proaspata, preturile mult mai bune pentru ca nu mai exista adaos comercial de magazin, iar pentru noi avantajul este ca avem incasarile zilnice si avem lichiditatile cu care sa putem lucra.", spune un proprietar de magazine.
Pe acelasi subiect: