Patronatele cer reducerea TVA la carne, de la 24, la 5%. Romanii renunta la marfurile autohtone, in favoarea celor din strainate. Multi fermieri sustin ca sunt in pragul falimentului
In prag de sarbatori, patronatele cer guvernului reducerea taxei pe valoare adaugata la carne, de la 24, la 5%. Producatorii se plang ca romanii au inceput sa renunte la marfurile autohtone, in favoarea celor aduse din strainate, in anumuite cazuri, mai ieftine. De altfel unii dintre fermieri sustin ca sunt in pragul falimentului.
In fiecare zi, taxa pe valoare adaugata se asaza cu noi la masa. Daca am face o analiza, cu siguranta ne-ar cadea greu la stomac sa aflam ca daca ne comandam o friptura, de exemplu, aproape un sfert din ea, adica 24% o mananca TVA. Tocmai de aceea, patronatele vor sa impuna acestei taxe o dieta drastica, incepand cu 1 ianuarie.
Federatia Pro Agro a lansat o campanie online si a reusit, prin intermediul unui film de animatie, sa stranga peste 200.000 de voturi de la romanii dornici sa manance carne mai ieftina.
Potrivit patronatelor, romanii aleg in numar tot mai mare produsele straine, indiferent de calitatea lor. Numai la pui importurile sunt in crestere cu 20.000 de tone fata de anul trecut
Ilie Van, Aociatia crescatorilor de pasari
"Nu putem rezista acestui tip de concurenta. Este o primejdie ca fondurile europene sa se risipeasca, fermele sa falimenteze".
Guvernul nu a decis deocamdata daca aceasta reducere este posibila si nici daca va fi de 9 sau de 5%.