Reducerea TVA la paine si produse de panificatie, de la 24% la 9%, aplicata de la 1 septembrie 2013, a generat incasari lunare mai mici la buget cu 32,1 milioane de lei in medie pana in luna iulie a acestui an, potrivit datelor ANAF, respectiv circa 321 milioane lei intr-o perioada de 10 luni.

Incasarile din TVA in iulie si august au scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 1,3% (114 milioane lei), partial pe fondul efectului de baza din reducerea taxei a 9%.

"De altfel, conform datelor ANAF obtinute de catre Consiliul Fiscal, impactul anualizat asupra veniturilor bugetare din TVA al masurii mai sus mentionate, evaluat potrivit raportarilor disponibile la finele lunii iulie 2014 (10 luni de aplicare), a fost de scadere cu aproximativ -386,7 milioane de lei fata de aceeasi perioada a anului anterior (-55,1% in perioada septembrie 2013 - iulie 2014 fata de aceeasi perioada a anului anterior), nivel care nu pare sa indice o materializare a asteptarilor de crestere a conformarii voluntare la plata", se arata in Opinia Consiliului fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificari a bugetului general consolidat pe anul 2014, document citat de Mediafax.

Pe de alta parte, Guvernul a revizuit in plus, la a doua rectificare bugetara, aprobata marti, proiectiile pentru incasarile la buget din TVA cu 544,8 milioane lei si din impozitul pe profit cu 190,5 milioane lei.

Acestea compenseaza aproape integral revizuirile negative privind estimarile de venituri nefiscale, cu 451 milioane lei, sume de la UE in contul platilor efectuate si prefinantari (-300 milioane lei), precum si din taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati (-101,6 milioane lei).

Consiliul Fiscal apreciaza ca revizuirea in plus a estimarilor Guvernului privind veniturile incasate din TVA este neverosimila, avand in vedere incasarile din iulie si august, dupa prima rectificare bugetara, fiind mai "prudent" ca proiectiile pe acest segment sa fie reduse cu cel putin 800 milioane lei.

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor Publice a estimat ca, dupa reducerea TVA la paine de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013, evaziunea fiscala s-a redus cu 300 milioane de lei, in timp ce patronatul din domeniul panificatiei Rompan indica o scadere de 200 milioane lei, calculele plecand de la ipoteze diferite.