Fabrica de lapte, inaugurata in Harghita, cu 450.000 de euro. Primar: Problemele generate de taierea cotei de lapte se rezolva prin asocierea fermierilor la nivel local si construirea de mini-fabrici
O fabrica de lapte, fondata de peste o suta de crescatori de bovine din comuna harghiteana Frumoasa si realizata din contributiile comunitatilor locale, a fost inaugurata, joi, in urma unei investitii de 450.000 de euro, transmite Mediafax.
Primarul comunei Frumoasa, Ferencz Tibor, a declarat ca problemele generate de taierea cotei de lapte de la 1 aprilie nu se rezolva prin proteste in Capitala, care "oricum nu ar produce efecte in favoarea crescatorilor de bovine", ci prin asocierea fermierilor la nivel local si construirea de mini-fabrici care sa le garanteze atat o piata sigura de desfacere a laptelui, cat si un pret rezonabil pe litrul de lapte, in conditiile in care procesatorii industriali se orienteaza catre materia prima ieftina, din import.
Ferencz Tibor a explicat ca bazele investitiei, care s-a ridicat la 450.000 de euro, au fost puse in anul 2011, iar membrii fondatori sunt 107 crescatori de animale din comuna Frumoasa si satele Barzava si Nicolesti.
"Multi nu au crezut ca acest vis se va implini, insa, cu trecerea timpului, tabara neincrezatorilor s-a micșorat și astazi (joi - n.r.) am ajuns sa inauguram Cooperativa de prelucrarea laptelui din Frumoasa. Am luptat foarte mult sa realizam aceasta investitie, constienti ca numai așa putem iesi invingatori din lupta cu cei care cumpara laptele", a povestit primarul Ferencz.
Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a mentionat, la randul sau, ca aceasta investitie asigura "autonomia dorita de toata lumea".
"Autonomia inseamna ca noi insine sa rezolvam problemele pe care le avem si sa nu stam cu mana intinsa catre Bucuresti, catre Bruxelles sau in alte parti si acest exemplu trebuie sa fie continuat. Primii au fost cei din zona Cristur, cei din Frumoasa au facut a doua manufactura de acest fel, peste cateva saptamani se va realiza a treia fabrica de lapte, a gospodarilor din Lunca de Jos, iar in viitor o a patra se va inaugura la Ciumani", a punctat Borboly.
La randul sau, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Harghita, Márton István, a afirmat ca pentru producatori cel mai important este sa aiba o piata sigura, intrucat un investitor strain sau privat poate renunta oricand la preluarea laptelui si atunci sute de producatori locali nu vor mai avea unde sa predea materia prima.
"In al doilea rand, este vorba de pretul de achizitie al laptelui, unul care sa fie convenabil si pentru fabrica, si pentru producator. Daca aceste mini-fabrici, cum este cea de la Frumoasa, sunt in proprietatea producatorilor, ei trebuie sa se gospodareasca mai bine, iar pretul laptelui il stabilesc chiar ei, prin Adunarea Generala", a spus Márton István.
Cooperativa din Frumoasa cumpara laptele de la producator cu 1,2 lei/litru, fata de maximum 60 de bani in alte zone din tara si din judet, iar la sfarsitul anului profitul va fi impartit intre producatori.
Peste 1.200 de fermieri, crescatori de bovine si ovine, au protestat, joi, la sediul Guvernului, timp de aproximativ trei ore, nemultumiti ca subventia pentru animalele pe care le detin este platita cu intarziere si are o valoare mai mica decat a promis ministrul Agriculturii, acestia amenintand cu un nou protest dupa Paste.