"Romania, te iubesc": Noi vrem pamant muncit! In tara numita „granarul Europei”, 93% din agricultori abia traiesc din ce cultiva
In doar 30 de ani, cererea de alimente pe pamant se va mari cu 70 la suta ca urmare a cresterii numarului populatie si a veniturilor iar batalia viitorului se va da pe mancare si pe apa. Sunt date seci, venite de la ONU, care ar trebui sa ne dea fiori reci. Multe state iau masuri si cumpara pamant agricol acolo unde li se permite - in Romania spre exemplu.
Oficialii de la Bucuresti vin cu date pompoase. In 2013, tara noastra a ocupat locul 1 in Uniunea Europeana la capitolul suprafata cultivata cu porumb. Cand tragi linie, afli insa ca de fapt suntem in coada clasamentului.
Cultivam mult dar productia e mica. Iar 2,7 milioane de exploatatii intra in categoria fermelor neviabile economic, un fel de "cooperativa munca in zadar". Cu toate acestea, 2013 a fost primul an in care exporturile au depasit importurile, ceea ce inseamna ca la capitolul agricultura incepe sa rasara soarele si pe strada noastra.
Suprafata agricola a Romanei se intinde pe 14,6 milioane hectare de teren. Daca am avea sisteme de irigatie si autostrazi aici ar fi raiul pe pamant. Cea mai mare problema a agriculturii romanesti in acest moment este reprezentata de faramitarea pamantului. Avem mai bine de 4 milioane de exploatatii individuale, pe persoana fizica, care lucreaza 65 la suta din suprafata agricola a tarii.
In timp ce fermele cu personalitate juridica - cele care sustin productia- muncesc doar 35 la suta din teren. Mai mult, exploatatiile individuale sunt si ele faramitate in parcele, fiecare fermier detinand in medie 4,8 parcele de teren. O intreaga harababura intamplata in ultimii ani care ne trage la coada Europei la capitolul agricultura.
Pe acelasi subiect: