Ministrul Agriculturii le-a spus fermierilor care activeaza in zona sectorului de lapte ca, din anul 2015, le va fi mai greu fiindca se vor elimina cotele de lapte.

"Acest lucru inseamna ca, din 2015, fiecare stat nu va mai fi plafonat din punctul de vedere al productiei pe care are voie sa o obtina. Pana acum exista un echilibru. Romania avea o cota de lapte, Ungaria avea, Olanda avea o cota de lapte, Danemarca etc. Tranzactiile intracomunitare se faceau intr-un mod limitat si controlat. Din 2015, fiecare stat poate sa produca fara limita. (...) Trebuie sa fim pregatiti, fiindca sunt costuri de productie mai mici in Ungaria, in Danemarca, in Germania, iar laptele de acolo va avea un cost final mai mic decat cel din Romania si exista riscul sa ne trezim cu lapte pe care il importam", a precizat Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Oficialul a afirmat ca, tocmai pentru cresterea competitivitatii in acest sector, statul va finanta proiectele integrate.

"Pentru dezvoltare rurala in perioada 2014-2020, vrem sa punem accent pe un subprogram pentru zona de lapte, pentru ca vrem sa pregatim competitivitatea sectorului de lapte. Vrem sa finantam proiectele integrate: productie, procesare, distributie, in toate satele romanesti, sa incercam sa finantam toate acele proiecte care sunt integrate, fie ca vorbim de cooperative agricole, asociatii de fermieri sau fermieri individuali care au, langa unitatea de productie, poate si o mica unitate de procesare, poate si un mic centru de colectare, depozitare, deci genul acesta. Vrem sa punem accent pe lapte pentru ca este un pariu pe care il avem cu celelalte state si care va incepe din 2015, dar trebuie sa incepem de pe acum pregatirea, din 2013, 2014", a declarat Constantin.

Ministrul a adaugat ca mai exista un program dedicat zonelor montane, in care statul va sprijini tot proiectele integrate de dezvoltare, in special in zone greu accesibile, dar cu potential bogat si din punct de vedere agricol, si al mediului, si cultural.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat, sambata, alaturi de Maria Grapini, ministrul Turismului, la masa rotunda cu tema "Agricultura, domeniu forestier, turism, mediu - sanse de dezvoltare economica pentru judetul Bistrita-Nasaud", organizata de filiala judeteana a Partidului Conservator, la care au luat parte peste doua sute de oameni de afaceri, fermieri si oameni politici locali.