Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) remis joi AGERPRES, ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a primit o delegaţie a Republicii Populare Chineze condusă de doamna Jiang Yu, ambasadorul Chinei în România, întâlnire la care a participat şi Roxana Zarma, directorul general al Direcţiei generale Afaceri europene şi Relaţii internaţionale.

"Principalele teme au vizat aspecte privind exportul produselor agroalimentare în China, deschiderea pieţei chineze pentru produsele româneşti, cum ar fi mierea, vinul, floarea soarelui, carnea de bovine şi identificarea unor soluţii pentru transportul mărfurilor, consolidarea cooperării pentru transferul de tehnologie şi a investiţiilor chinezeşti în România, precum şi stimularea schimburilor comerciale", se arată în comunicat MADR.

Ambasadorul Chinei a precizat că agricultura reprezintă unul din domeniile importante de colaborare bilaterală dintre cele două ţări, adăugând că se doreşte o mai bună prezenţă a produselor agroalimentare româneşti pe piaţa din China, la expoziţiile şi târgurile de profil. Ea a menţionat că apreciază competitivitatea produselor româneşti şi că există deschidere pentru piaţa chineză, cu respectarea criteriilor privind calitatea şi cantitatea, subliniază MADR.

În cadrul întâlnirii, Jiang Yu a prezentat existenţa unui plan ambiţios pentru transportul mărfurilor din România folosind trenul expres dintre China şi Uniunea Europeană, prin portul Pireu.

Potrivit datelor INS, prelucrate de MADR, în anul 2018, România a exportat în China o cantitate de 3.112,91 tone de produse agroalimentare, în valoare de 8,173 milioane de euro, dar a importat 28.018,77 tone de alimente în valoare de 47,464 milioane euro.

Vinurile, laptele, carnea de porc proaspătă sau refrigerată, fructele, produsele de patiserie şi de brutărie şi ciocolata au fost printre cele mai exportate produse româneşti pe piaţa chineză, în timp ce importurile din China au vizat intestine şi stomacuri de animale, fileuri de peşte, tutunuri brute şi neprelucrate, tomate preparate sau conservate, seve şi extracte vegetale şi uleiul de origine vegetală, citrice proaspete legume uscate, piper.