Romania a incasat din exportul de miere 9,18 milioane de euro in primul trimestru, cu 14% mai mult decat in perioada similara a anului trecut cand livrarile pe piata externa au adus un plus de 8,06 milioane de euro.

Pe de alta parte, valoarea importurilor de miere in perioada mentionata a depasit 1,93 milioane de euro, pentru o cantitate de 775,5 tone, in timp ce in perioada similara a anului trecut a totalizat 1,5 milioane de euro pentru 734 tone de miere aduse de pe piata externa.

La mijlocul lunii iunie, apicultorii romani au solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face fata "situatiei disperate" din acest an, in care ploile excesive si vremea nefavorabila au redus semnificativ productia de miere si au afectat familiile de albine. Acestia au sustinut ca 2016 va fi un "an dezastruos", unul dintre cei mai slabi din ultimii 30 de ani.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a confirmat situatia dificila prin care trec apicultorii si a anuntat ca pregateste un ajutor financiar pentru acest sector.

Datele statistice arata ca romanii consuma, in medie, 450 - 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum in crestere fata de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia, ei se situeaza inca in coada clasamentului european.

Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, si detine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine.