Pepeni din Grecia, struguri din Chile, capsune din Turcia. Fructele si legumele de import au invadat pietele din Romania. Cum este posibil? Ei bine foarte simplu. Unii dintre cei care le aduc in tara nu-si platesc darile catre stat, asadar isi permit sa tina pretul mai jos decat producatorii nostri

Este si exemplul unor evazionisti, luati astazi la intrebari de politistii din Ilfov. 10 indivizi aduceau in tara in fiecare luna cate 300 de camioane incarcate ochi cu fructe si legume. Toate ajungeau in cel mai mare en-gros de profil din tara, care se afla in Afumati. De aici, comerciantii le preluau si le imprastiau in pietele din Romania.

Pana sa ajunga insa la taraba, produsele erau trecute prin zeci de firme fantoma. Administratorii inregistrau in contabilitate facturi false si declarau sedii la adrese care nici macar nu exista, pentru a reusi sa le piarda urma si a scapa astfel de plata taxelor.

S-a ajuns astfel ca in doi ani de zile, in visterie sa intre mai putin cu 5 milioane de euro. Bani esentiali pentru pensii sau ajutoare sociale. Iar aceasta suma se refera numai la gruparea prinsa acum.

"Profita de faptul ca au o luna la dispozitie sa plateasca tva-ul si atunci fac treaba asta. Sa le fie rusine"
, spune Claudiu Scarlatache, seful CMS DIF.

De cand a inceput anul au fost identificate peste 400 astfel de cazuri, care au saracit statul roman cu 82 de milioane de lei. 200 de persoane sunt cercetate in aceste dosare.