In latina, sparanghelul inseamna medicament. Dar nu din acest motiv gasim aceasta leguma in meniurile restaurantelor de lux. Este pe cat de sanatoasa, pe atat de gustoasa.

In ultima vreme, meniurile restaurantelor se lauda cu zeci de preparate din sparanghel. De la supa cu nuca si parmezan pana la preparate cu fructe de mare.

In restaurantele spaniole, se consuma chiar si la micul dejun, amestecat in omleta sau cu sunca.

100 de grame de sparanghel au doar 13 calorii, dar multe vitamine. Si, pentru ca cererea este mare, si culturile incep sa se extinda.

Asociatia restaurantelor: "Cred ca s-a inzecit consumul. A explodat pur si simplu cand a inceput sa fie folosit de bucatarii de top".

Un italian a cultivat la Comana 3.500 de fire si vrea sa ajunga in doi ani la 40.000 de fire de sparanghel, pe doua hectare. Cultura va da randament maximum in 3 ani. Atunci va recolta de pe aceasta suprafata 4 tone de sparanghel, iar castigul va fi de aproximativ 42.000 de euro."

"Mi-ar placea sa pun pe piata Romaniei produsul acesta, cat de natural se poate, la un pret accesibil", spune un producator.

Cultivarea unui fir de sparanghel costa 1 euro, insa profitul este de zece ori mai mare. Un hectar poate produce intre 8 si 10 tone de sparanghel. Asta in conditiile in care 1 kg de sparanghel se vinde cu 50 de lei.