Agricultura a adus 18,5 mld. euro in economie anul trecut, cel mai bun rezultat din istorie

Agricultura, un sector in fierbere de mai bine de trei ani si care contribuie anual cu 6-7% din PIB, a adus 18,5 miliarde de euro in economie anul trecut, cel mai bun rezultat din istorie si un plus de 28% fata de anul 2012, potrivit primelor estimari ale Eurostat date recent publicitatii, noteaza Ziarul Financiar.

Plusul de anul trecut a fost sustinut de cresterile de pe piata cerealelor (+64%), a cartofilor (+87%), a plantelor industriale (+61%) si din piata furajelor (+60%). Romania a mai avut rezultate apropiate de cele ale anului trecut in 2011 cu o productie de 18 miliarde de euro si in 2008, atunci cand piata s-a ridicat la 18,1 miliarde de euro. Rezultatele din agricultura arata ca scaderea preturilor la materiile prime agricole precum cerealele si semintele oleaginoase nu a reusit sa depaseasca cresterea rezultatelor in volum.
 
„Preturile la cereale nu au scazut anul trecut atat de mult incat sa depaseasca ritmul de crestere al productiei in volum, ceea ce a generat acest rezultat pe plus, spre deosebire de alti ani. Rezultate bune din agricultura au mai fost si in 2004, 2008 si 2011. Reducerea volatilitatii productiei agricole tine de dezvoltarea sistemului de irigatii, dar si de dezvoltarea clasei de mijloc, a pietei IMM-urilor. Acum jucam la extreme, cu ferme foarte mari si exploatatii foarte mici“
, explica Nicolae Istudor, rectorul Facultatii de economie agroalimentara de la ASE Bucuresti.

Semne proaste anul are pentru piata muncii

Piata muncii va fi atat de plicticoasa in acest an, incat probabil ca singurele evenimente care o vor marca vor fi cele doua cresteri ale salariului minim, pana la 900 de lei. Si inca ceva: desi Guvernul anunta cresterea ocuparii si scaderea somajului, lucrurile vor sta exact invers, scrie Capital.ro.

Din analiza datelor actuale, a evolutiilor din anii precedenti, din sintetizarea diverselor puncte de vedere emise de autoritati sau specialisti in piata muncii si a studiilor aparute in ultimele luni, putem trage cateva concluzii: in noul an, salariile nu vor creste decat izolat, numarul de angajati nu va creste nici el, somajul insa, da. Indraznim astfel sa contrazicem prezicerile oficiale, conform carora toti indicatorii pietei muncii se vor ameliora in 2014 (vezi tabel). Si asta pentru ca niciuna din desfasurarile recente de evenimente nu indica vreo sursa de dezvoltare.

Ce se intampla cu miliardele eliberate de la BNR

La mai bine de 5 ani de la inceputul crizei financiare, Banca Nationala face un nou pas in "marea relaxare" monetara romaneasca. Leii disponibili pentru creditare sunt mai multi si mai ieftini dupa ultima decizie a bancii centrale. Se vor duce acestia in finantarea economiei sau la finantarea statului? Vor afecta sau nu leul?

BNR a redus rata rezervelor obligatorii si la depozitele in lei si la cele in valuta, de la 15% la 12%, respectiv de la 20% la 18%. De asemenea, dobanda cheie a fost taiata cu 25 de puncte de baza la 3,75%, relateaza Economica.net.

Rezervele minime obligatorii reprezinta cota din pasiv pe care bancile trebuie sa o puna BNR si care nu poate fi astfel imprumutata mai departe. Rezervele repreinta o parghie prin care BNR controleaza disponibilitatile banesti din sistemul bancar - cu cat nivelul acestora este mai mare, cu atat resursele aflate la dispozitia bancilor pentru a acorda imprumuturi sunt mai mici. Acestea sunt remunerate cu dobanzi foarte mici de catre banca centrala: leii cu 0,59% pe an, euro cu 0,36% (depozitele cu scadenta mai mare de doi ani sunt scutite de RMO - aici intra mai ales creditele de la bancile mama acordate sucursalelor din Romania).

Sediul din Köln al celui mai nou asigurator din Romania: cum lucreaza nemtii

O conferinta de presa sustinuta in fata unui grup de jurnalisti romani si polonezi, in orasul german Köln, de catre managementul grupului financiar Gothaer Versicherungen, a oferit jurnalistilor Wall-Street.ro prilejul de a vizita sediul companiei germane si, bineinteles, de a cunoaste indeaproape istoria si forfota acestui oras, care dateaza de aproape 2.000 de ani, potrivit Wall-Street.ro.

De ce este atat de special orasul Köln? Pe scurt, Köln este al patrulea cel mai mare oras din Germania (dupa Berlin, Hamburg si Munchen), si este cel mai mare oras, atat in statul federal german Renania de Nord-Westfalia, cat si in cadrul Zonei Metropolitane Rin-Ruhr, unul dintre cele mai importante zone metropolitane europene cu mai mult de zece milioane de locuitori.

Köln, situat pe ambele maluri ale raului Rin, a fost infiintat de catre romani, in primul secol al erei noastre. Una dintre cele mai importante rute comerciale in Evul Mediu dintre estul si vestul Europei, pana la Al Doilea Razboi Mondial orasul a suferit o serie de ocupatii, atat de catre francezi cat si de catre britanici. Köln a fost unul dintre orasele cel mai puternic bombardate din Germania in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Bombardamentul repetat a redus populatia cu 95% si a distrus aproape intregul oras. Dupa anii 50' ai secolului trecut, cu intentia de a restabili cat mai multe cladiri istorice, refacerea orasului a dus la crearea unui stil de urbanism foarte diversificat si unic.

Buyukhanli, Opus Land Development: ”Prima Casa, o solutie atractiva de finantare”

”Prima Casa are importanta sa in operatiunile noastre pe plan local: aproximativ 20% din cele 250 de locuinte vandute anul trecut in Cosmopolis au fost achizitionate printr-o finantare prin Prima Casa”, spune Ahmet Buyukhanli.

Guvernul a hotarat la inceputul acestei saptamani stabilirea plafonului de garantii ce pot fi emise in 2014 pentru programul „Prima Casa” la 1,2 miliarde de euro, arata Forbes Romania. Am stat de vorba cu Ahmet Buyukhanli, CEO al companiei Opus Land Development, despre importanta efectul programului asupra vanzarilor de apartamente noi.

Forbes.ro:  Cat de mult conteaza programul Prima Casa pentru strategia dumnevoastra de business?

Ahmet Buyukhanli: Prima Casa are importanta sa in operatiunile noastre pe plan local: aproximativ 20% din cele 250 de locuinte vandute anul trecut in Cosmopolis au fost achizitionate printr-o finantare prin Prima Casa. Noi vom continua sa dezvoltam noi faze in Cosmopolis iar existenta unui program de finantare care faciliteaza achizitia de locuinte nu poate fi decat benefica atat pentru dezvoltatori, care vor avea mai multi clienti, cat si pentru cumparatori, care vor putea sa acceseze o finantare in conditii atractive.

IKEA ar putea deschide o fabrica de mobila la Jucu, in locul Nokia

O firma din industria lemnului si mobilei ar putea deschide o unitate de productie in Parcul Industrial Tetarom 3 din comuna clujeana Jucu, afirma consilierul judetean PSD Remus Lapusan, surse din mediul economic clujean spunand ca ar fi vorba despre grupul suedez IKEA, scrie Mediafax, preluata de Incont.ro.

Remus Lapusan, care este consilier judetean si presedinte al PSD Cluj, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca autoritatile judetene vor extinderea Parcului Industrial Tetarom 3 cu 24 de hectare, pentru a permite unei firme din industria lemnului si mobilei infiintarea unei unitati de productie. Surse din mediul economic clujean au declarat ca ar fi vorba despre producatorul suedez de mobila IKEA.

Inventia care va distruge o industrie: vesela care se spala singura

Vesela care se spala singura nu mai este un lucru imposibil. Putem uita de dispozitivele de spalat vase sau de detergenti intens promovati in media. Un grup de cercetatori suedezi vin cu o solutie inovatoare, noteaza Business Magazin.

Suedezii Hanna Billqvist si Anna Glansén lucreaza la un proiect in urma caruia vor sa realizeze farfuria care nu se murdareste niciodata. Ei au analizat comportamentul materialelor naturale si au inceput sa descopere noi metode de a utiliza celuloza. Dupa multe incercari, ei au ajuns la concluzia ca pot sa realizeze farfurii cu un strat impermeabil care nu permite depunerea lichidelor si a resturilor de hrana. Astfel, vesela proiectata de suedezi nu se murdareste niciodata. Acest lucru este posibil prin intermediul stratului de la suprafata veselei care este considerat super-hidrofob si poate respinge lichidele.

Economia Europei cu doua viteze

Faptul ca recuperarea economica a Europei nu este deloc uniforma face ca bancherii centrali sa aiba de depasit obstacole diferite, informeaza CNN. Astfel, paradoxul face ca, in timp ce Banca Centrala Europeana sa fie somata sa ia o serie de masuri pentru stimularea activitatii, Banca Angliei are o problema de cu totul alta natura: trebuie sa isi dea seama care ar fi cea mai buna reactie la ritmul galopant de redresare.

Deocamdata, ambele si-au mentinut joi politicile de acordare a dobanzilor neschimbate, insa BCE a dat de inteles ca greul in ceea ce o priveste nu s-a sfarsit. Dupa ce in noiembrie a taiat ratele la un minim record, de 0,25%, alarmata de inflatia care se intrevedea la orizont, in decembrie nu a mai facut nicio miscare. “Vom actiona daca avem motive sa credem ca previziunile nostre pe termen mediu pentru inflatie se schimba in mai rau”, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi. Economia zonei euro risca sa stagneze, dupa ce abia a iesit anul trecut din cea mai lunga perioada de recesiune.

Facebook cumpara un start-up din India

Cea mai mare retea de socializare din lume a achizitionat un start-up tehnologic, care ii ajuta pe dezvoltatori sa analizeze si sa isi optimizeze aplicatiile de pe mobil, titreaza BBC. Little Eye Labs, cu sediul in Bangalore, India, construieste aplicatii mobile de analiza pentru testeri si dezvoltatori. Instrumentul ofera informatii despre comportamentul aplicatiilor, inclusiv cata putere, date si memrie consuma programele urmarite. Little Eye Labs este primul start-up indian achizitionat de catre Facebook, ce si-a facut acum un scop din a se apropia mai mult de utilizatorii de device-uri mobile.

“Intelegerea reprezinta un pas urias din perspectiva ecosistemului de start-up-uri din India”, spune Praveen Bhadada, de la Zinnov, o firma de consultanta in IT, din Bangalore. Acesta a mai declarat ca se asteapta de acum ca si alte companii din Silicon Valley sa urmeze trendul, mai ales ca numarul de start-up-uri tehnologice care iau nastere anual in India s-a marit de patru ori, incepand din 2006. Facebook a refuzat sa comenteze termenii contractuali, insa Bhadada estimeaza un pret de achizie de 15 milioane de dolari.

Seful BCE: "Este prea devreme sa spunem ca am iesit din criza"

Banca Centrala Europeana si-a reinnoit joi promisiunea de a mentine ratele dobanzilor la un nivel extrem de scazut, in timp ce presedintele sau, Mario Draghi, a declarat ca este prea devreme sa consideram criza terminata in zona euro. Semne bune exista totusi. Scaderea obligatiunilor straine in tarile cel mai afectate si cifrele economice incurajatoare din ultimele saptamani au ridicat sperante ca recuperarea este tot mai aproape.

Mai mult, potrivit Financial Times, increderea companiilor si a consumatorilor de rand este acum la cel mai mare nivel din ultimii doi ani si jumatate. Mario Draghi nu este insa la fel de optimist precum presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care spunea miercuri ca zona euro ar putea lasa criza in urma, in 2014. Draghi a adoptat o pozitie mai prudenta, atragand atentia ca economia ramane in continuare “fragila”, mai scrie Financial Times.