"Sustinerea dezvoltarii si diversificarii activitatilor economice, care sa genereze activitati multiple si venituri alternative, pentru activitati mestesugaresti si activitati neagricole" sunt cateva din "activitatile incluse de Guvern in programul de guvernare pentru 2013-2016, potrivit Mediafax.

Astfel, una dintre masuri va fi sprijinirea producatorilor agricoli "sa isi ia" certificate europene de producatori bio.

"Astfel, lor li se faciliteaza accesul la piata europeana (o piata care ii asteapta, fara sa fie nevoie sa se promoveze prea mult) si sa vanda produsele pe care le fac pe mult mai multi bani", se mentioneaza in programul de guvernare.

Alte azngajamente vizeaza introducerea unei cote reduse de TVA la alimentele de baza, incurajarea agriculturii ecologice si traditionale, construirea canalului Siret-Baragan si initiative care sa conduca la comasarea terenurilor.

Cota redusa de TVA la alimentele de baza si incurajarea agriculturii ecologice

Cota redusa de TVA la alimentele de baza, incurajarea agriculturii ecologice si traditionale, construirea canalului Siret-Baragan si initiative care sa conduca la comasarea terenurilor, printre masurile incluse in programul de guvernare 2013-2016 pentru agricultura.

"Agricultura si dezvoltarea satului romanesc sunt prioritati absolute ale actualului Guvern. Romania a pierdut foarte mult in urma deteriorarii situatiei in sectorul agricol, prin distrugerea filierelor pe produse si ca urmare a divizarii in milioane de exploatatii de mici dimensiuni, lipsite de utilajele necesare unei agriculturi moderne si care cu greu se aliniaza cerintelor pietei si unei agriculturi moderne, performante", se arata in programul de guvernare al Guvernului Ponta II.

In ciuda opozitiei Fondului Monetar International, Guvernul pastreaza ca obiectiv stabilirea unei cote reduse de TVA la produse agroalimentare de baza, cu "conditia asigurarii spatiului fiscal necesar".

La inceputul lui noiembrie, premierul Victor Ponta anunta ca Guvernul va relua discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza, dupa ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe aceasta tema cu Ministerul Finantelor.

In vara, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma ca bugetul pentru anul viitor va include "cu siguranta" TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata din acest an.

In luna mai, reprezentantii FMI au afirmat ca reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, ca principiu, cotele diferentiate de TVA.

Incurajarea agriculturii de nisa (agricultura ecologica si produse traditionale), dezvoltarea sectorului de producere a fructelor, crearea platformelor de preluare, sortare, conditionare, pastrare, ambalare si analiza a legumelor si fructelor, precum si functionarea corecta a pietelor acestora si stabilirea fondului de creditare agricola si a celui mutual in agricultura sunt alte prioritati ale Executivului.

Reforma in domeniul cercetarii si inovarii in agricultura, elaborarea unui program national de cercetare-dezvoltare agricola pentru perioada 2014-2020 si adoptarea de masuri care sa conduca la comasarea terenurilor si reducerea numarului de ferme si exploatatii ar putea fi puse in practica in urmatorii trei ani.

Programul de guvernare include si revigorarea si dezvoltarea zonei montane, identificarea de noi masuri de sustinere a tinerilor fermieri si initiative pentru stabilirea unei piete funciare functionale. Acestora li se adauga negocierea unui buget european cat mai mare pentru agricultura in perioada 2014-2020 si demersuri pentru cresterea platilor directe, astfel incat sa se reduca decalajul fata de statele membre vecine.