Traficanti de oua interzise. Firmele fantoma profita de criza de oua din Romania VIDEO
Ouale polonezilor nu mai pot fi vandute in Europa pentru ca fermierii din aceasta tara nu si-au modernizat bateriile de crestere a gainilor. Un astfel de transport ilegal a fost confiscat de Garda Financiara, iar ouale vor fi distruse. Patronatele crescatorilor de pasari se tem ca ouale poloneze fara acte vor ajunge, insa, in toate pietele, inaintea Pastelui.
Tirul plin cu oua a intrat in tara prin vama Nadlac. Ar fi ajuns pe piata neagra daca nu ar fi fost oprit la timp de comisarii garzii financiare.
"Marfurile au venit in Romania prin intermediul unei firme fantoma. Administratorul societatii nu a fost identificat, la sediul social ni s-a spus ca contractul a fost reziliat", sustine Robert Rusu, comisar principal al Garzii Financiare.
"- Cate sunt?
- 325.000 de oua.
- De unde?
- Din Polonia."
Adica dintr-o tara unde mai mult de trei sferturi din productia de oua provine de la pasari crescute in custi neimbunatatite, interzise de Uniunea Europeana de la inceputul acestui an. Vorbim de o lege data acum 10 ani, a carei aplicare a tot fost aminata. Polonezii au sperat pina in ultima clipa ca vor obtine o noua derogare pentru piata europeana, insa au pierdut.
Prin interzicerea oualor poloneze si Romania s-a trezit cu un gol de 25% pe piata. Asa se explica scumpirea in unele cazuri exagerata, dar si tentivele de aducere ilegala a celor din Polonia. Patronatul crescatorilor romani de pasari se teme ca transporturile ilegale se vor inmulti de Paste.
"Ar fi foarte grav daca s-ar intampla acest lucru, pentru ca decizia CE e foarte clara, iar disciplina ar trebui sa primeze in aceasta situatie", explica Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari.
Rafturile goale i-au indemnat pe crescatorii romani sa mareasca pretul. In acest magazin, de pilda, se mai gasesc doar oua bio, mult mai scumpe. Insa nici ouale obisnuite, marcate cu cifrele 1 si 2 nu sunt ieftine.
Ouale confiscate de Garda Financiara vor fi distruse, asa cum se va intampla si cu alte transporturi ilegale. "Sunt interzise de la comercializare. Se vor distruge", precizeaza Gheorghe Marinescu, director executiv al DSV Ilfov.
Mult mai dificila va fi, insa, retinerea de la comercializare a prafului de ou rezultat din aceste cantitati de oua neconforme cu legislatia care ar putea patrunde atit in romania cit in toate statele europene. Cu atat mai mult cu cat praful este folosit frecvent in produsele de patiserie, cofetarie, dar si in Paste.