Un european arunca 179 de kg de alimente pe an. UE ia masuri pentru limitarea risipei de mancare
Parlamentul European (PE) a adoptat o rezolutie pentru luarea de masuri care sa duca la injumatatirea risipei de alimente pana in 2025, avand in vedere ca anual, in gospodarii, supermarketuri, restaurante si de-a lungul retelelor de la producator la consumator in UE sunt irosite pana la 50 la suta din alimentele sanatoase.
PE a cerut, intr-o rezolutie adoptata joi, luarea unor masuri urgente pentru a injumatati pana in 2025 risipa de alimente si a permite accesul la hrana pentru cetatenii europeni cu mijloace modeste.
"Anual, in gospodariile, supermarketurile, restaurantele si de-a lungul retelelor alimentare de la producator la consumator in UE sunt irosite pana la 50% din alimentele consumabile si sanatoase, in vreme ce 79 de milioane de cetateni europeni traiesc sub limita saraciei, iar 16 milioane isi primesc mancarea de la asociatii caritabile", potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Un studiu al CE avertizeaza ca daca nu se actioneaza acum, risipa de alimente va creste cu 40 la suta pana in 2020.
Risipa de alimente in UE in momentul de fata este de 89 de milioane de kilograme pe an, adica 179 de kilograme pe cap de locuitor, iar previziunile pentru 2020, daca nu se vor lua masuri imediate, arata risipa va ajunge la 128 milioane de tone anual.
Statele membre vor trebui sa introduca cursuri in unitatile de invatamant, care sa explice cum trebuie pastrate, gatite si aruncate la gunoi alimentele si, de asemenea, sa faca schimb de experienta in acest sens.
Pentru a da posibilitatea consumatorilor sa cumpere doar cantitatile de hrana de care au nevoie, ambalajele alimentare trebuie sa acopere o gama variata de dimensiuni si sa fie astfel concepute incat sa pastreze cat mai bine alimentele iar alimentele aproape de data expirarii si produsele alimentele deteriorate trebuie vandute cu pret redus, pentru a le face mai accesibile celor nevoiasi, sustin deputatii europeni.
Initiatorii rezolutiei au mai prevazut ca regulile de licitatie publica pentru servicii de catering trebuie aduse la zi astfel incat sa includa conditia ca, ori de cate ori este posibil, contractele sa fie oferite firmelor care folosesc produse locale si doneaza sau redistribuie, gratuit, mancarea ramasa catre cei nevoiasi sau catre bancile de alimente, in loc sa o arunce pur si simplu.
Pe acelasi subiect: