"Ciresele ca si in Ciresoaia nu mai sunt", sustine o cumparatoare din localitatea Ciresoaia. In celebra localitate, frumoasele fructe au scapat de grindina care in alte parti a facut ravagii. Astfel, producatorii si-au permis sa mai lase din pretul anului 2010, pana la 7 lei pentru un kilogram.

Deocamdata, in livada este forfota mare. Lazile sunt umplute rapid si imediat cumparate de... intermediari.

"Nu putem sa le ducem la piata, ca nici locuri nu avem, pentru ca pietele sunt ocupate de negustori", spune Desideriu Kovacs, producator de cirese. Intrebat daca intermediarii castiga mai bine decat producatorii, acesta spune fara ezitare:
"Intotdeauna castiga".

Asa ca unii fermieri prefera sa iasa cu ciresele pe marginea soselelor. Un domn, de pilda, si-a filmat livada pentru a-si convinge clientii ca este producator de buna credinta.

In doar 60 de kilometri de la Bistrita la Cluj, pretul cireselor explodeaza. Astfel, ajungem sa cumparam cirese romanesti la valoarea celor aduse din spania sau Italia.

Zilele acestea gasiti in piete cirese romanesti la preturi intre 7 si 10 lei. Sau din cele de peste mari si tari, cu 12-13 lei.